Bez smanjenja plata u Parlamentu BiH

821

Od ukidanja naknada i smanjenja plata, za sada nema ništa. Za razliku od kolega iz Predstavničkog doma koji su juče govorili da su preplaćeni za nerad, delegati iz Doma naroda očigledno ne misle tako. Nisu protiv smanjenja, ali ta odluka mora da dođe iz Savjeta ministara.

– Ja vjerujem da plate jesu visoke posebno na državnom nivou i mislim da je na potrezu Vijeće ministara – rekao je Safet Softić iz SDA, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Već je poznato da se priča o smanjenju plata uvijek aktuelizira pred izbore. Inicijativa ima, ali nema dovoljno ruku da podrže smanjenje. SNSD-ov delegate Sredoje Nović tvrdi da ne bi bilo problema da se plate i smanje.

– Mislim da niko nema ništa protiv da te plate budu potpuno da kažem ‘skresane’  i deset, i dvadeset i trideset i više odsto ukoliko se to sistemski riješi – rekao je Sredoje Nović,  delegat  SNSD u Domu naroda PS BiH.

U nevladinom sektoru iznenađeni su izjavama političara. Ni sami ne znaju da li se radi samo o predizbornoj predstavi za javnost ili su bh. političari otvorili oči i vidjeli u kakvoj zemlji žive.

– Nekorektno je da primate 4, 5, 6 hiljada maraka u situaciji kada imamo preko pola miliona nezaposlenih, a da ne govorim o najnižim penzijama, socijalim pomoćima itd. – kaže Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.

Prijedlog Zakona o platama koja je prošao u Predstavnički dom zastao je u Komisiji za finansije i budžet. Traži se rok od mjesec dana da se o ovom Zakonu izjasni Savjet ministara BiH. Po svemu sudeći i ovaj Zakon mogao bi da ostane samo mrtvo slovo na papiru nakon oktobarskih izbora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA