Banjaluka: Knjige i pomoć za učenike (VIDEO)

853

Tradicionalno, predstavnici Gradske uprave, uručili su knjige, pribor i novčanu pomoć đacima romske nacionalnosti. Osnovci su dobili knjige i pribor, a srednjoškolci i studenti jednokratnu novčanu pomoć. Vremena su teška, pa je svaka podrška dobrodošla.  Rekli su nam to i đaci i njihovi roditelji.

– Upisala sam MUP, tačnije Policijsku akademiju. Završila sam Tehnološku školu. Bila sam odlična učenica sve 4 godine. Sve 4 godine sam dobijala stipendiju zahvaljujući gradu Banjaluci – priča nam Adisa Omanović i dodaje:

– Ovo je jedinstveni dolazak ovdje, zahvaljujem se Gradu Banjaluci što su mi ovo dali. Ja sam veoma dobar učenik, sad ću upisati treći razred. U koverti je novac.

Grad Banja Luka vodi brigu o romskoj populaciji. Već je postala tradicija da se uoči početka školske godine u prostorijama Udruženja “Veseli Brijeg”, djeci romske nacionalnosti uruče knjige i stipendije.

– Od 2005. godine, dodjeljujemo udžbenike, torbe, školski pribor i novčanu pomoć za djecu iz romske populacije. Za školsku 2016/17. godinu obezbijedili smo 22 kompleta udžbenika, a šestoro srednjoškolaca i petoro studenata su dobili po 500 KM – rekla nam je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Knjige i pribor dobili su i mališani u Udruženju „Četiri plus“. Puno to znači roditeljima u višečlanim porodicama.

– Otkako smo došli u Banjaluku dobijamo pomoć od Udruženja Četiri plus. Pomoć nam mnogo znači, jer od socijalne pomoći i dječjeg dodatka ne bismo mogli kupiti pribor ni za jedno dijete -rekla nam je Slavica Trišić, samohrani roditelj i majka šestero djece.

Knjige i pribor u vrijednosti od 5 000 konvertibilnih maraka djeci iz višečlanih porodica darovala je i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

LJubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA