Autoput Doboj – Prnjavor pred otvaranjem

1580

Četiri miliona kubika iskopa, tri i po miliona kubika nasipa, pedeset objekata, više od šezdeset kilometara sistema odvodnje, tri kilometra propusta, brojke su koje oslikavaju radove na autoputu od Prnjavora do Doboja. Ušli su u finiš, pa je u resorno ministarstvo stigao i zahtjev za upotrebnu dozvolu.

Nakon što tehnička komisija provjeri svaki detalj, stiže zeleno svjetlo za rad.

– Komisija za tehnički prijem upravo obavlja ovaj posao, ja se nadam u prvoj dekadi septembra da bi taj posao trebao b – rekla je ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Ljudi iz struke zato su obišli 36 kilometara dugu trasu. Onim što su vidjeli okom su zadovoljni, ali tek treba prečešljati dokumentaciju. Iako su radovi kontrolisani u svakoj fazi, posebna komisija i cijeli avgust rezervisani su za detaljan pregled.

– Onda oni imaju punu slobodu da na gradilištu izvrše uvid u sve radove, prvenstveno ono što se vidi golim okom, a mnogo ozbljniji pregled radova koji su skriveni gdje treba da se uđe u tehničku dokumentaciju, dnevnike građenja ateste koji su isporučeni i da se tako potvrdi kvalitet – rekao je direktor Autoputeva RS Dušan Topić.

U kvalitet ne sumnjaju izvođači. Glavne radove završili su još u julu, a najzahtjevniji su odavno iza njih.

– Najteže je bio tunel Slatnica i most Bosna, tunel Slatnica pogotovo jer se nakon 2014. pojavilo klizište i sanacija klizišta bila je svakako zahtijevna – rekao je projekt menadžer Integral Granit Edvard Režonja.

Na trasi su još radnici sa lopatama i kosilicama, koji čiste saobraćajnicu. Uz njih su kolege koje završavaju zaštitini zid i saobraćajnu signalizaciju. Uljepšavanje će trajati do septembra, kada će biti puštena u saobraćaj. Iako će skratit put od Doboja do Banjaluke, puni efekat daće tek krajem naredne godine, kada se završi i dionica Prnjavor Banjaluka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA