Apple pada i u SAD, i u Evropi, i u Kini, a Android raste

688

Android je i dalje najrasprostranjeniji operativni sistem na tržištu mobilnih telefona, a u odnosu na prošlu godinu je dodatno uvećao prednost u odnosu na najvećeg konkurenta iOS, objavila je kompanija Gartner.

Kako se navodi Apple je izgubio nepuna dva procentna poena na tržištu kada se porede drugi kvartal 2016. i 2015. godine i pao je sa 14,6 odsto učešća na 12,9 odsto.

Taj dio kolača, ali i još nešto od ostatka, zauzeli su Android telefoni koji su sa 82,2 odsto skočili na 86,2 udela u tržištu.

Prema podacima Gartnera, najveći pobjednici su korejski gigant Samsung, ali i kineski proizvođači koji su odavno izašli iz ilegale na zapadnom tržištu. Samsungu pripada skoro četvrtina tržišta (22,3 odsto), dok kod Kineza rastu Huawei (plus 0,9) i Oppo (3 odsto).

Kao što smo ranije pisali, Xiaomi poslije prodora na Zapad ima problema, prije svega zbog manjih proizvođača (kao što je Oppo) – pao je za 0,2 odsto.

– Prodaja Apple uređaja je pala na svom najvećem tržištu, u Sjevernoj Americi, ali i u Zapadnoj evropi. Međutim, najgori rezultati su u Kini i razvijenim regijama Azija/Pacifik gdje je pad 26 odsto – navodi kompanija u svom izvještaju.

Ipak, prostor za diva iz Kupertina postoji, a čeka se da ga popuni iPhone 7, možda već početkom sljedećeg mjeseca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA