Australija: Zbog pomjeranja kontinenta neophodne izmjene dužine i širine

7419

Australija će morati da ispravlja svoju geografsku dužinu i širinu, saopšteno je danas iz australijske agencije “Geosajens”.

U saopštenju se ističe da su trenutne koordinate Australije pogrešne za više od jednog metra i ta netačnost može da uzrokuje velike probleme pri upotrebi novih tehnologija poput automobila bez vozača.

– Moramo uskladiti geografsku dužinu i širinu tako da satelitski navigacioni sistemi koje koristimo na telefonima budu usklađeni sa informacijama sa digitalnih mapa – kaže zvaničnik “Geosajensa” Den Džeksa.

Australija se u usljed normalne tektonske aktivnosti godišnje kreće oko sedam centimetara ka sjeveru i Džeksa ističe da je zbog toga neophodno uskladiti podatke.

Prema njegovim riječima, pametni telefoni su precizni unutar pet do deset metara ali smanjenje tog odnosa biće od ključne važnosti u narednim godinama, posebno zbog sve veće upotrebe bespilotnih vozila u poljoprivredi i rudarstvu.

Australijski sistem koordinata posljednji put je obnovljen 1994. godone i zvaničnici upozoravaju da će nepreciznost u širini i dužini, ukoliko ne bude izmjena, iznositi do 1,8 metara do 2020. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA