“Za dom spremni” na Dan ustanka naroda Like!

606

Uz policijsko osiguranje, u Srbu u Hrvatskoj održana je proslava Dana ustanka naroda Like. Iako je policija zabranila kontraprotest vanparlamentarne Autohtone Hrvatske stranke prava, njeni članovi i simpatizeri postavili su razglas na prilazu u mjesto, te uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Pravaši u majicama sa natpisima “Za dom spremni” organizovano su se uputili ka Srbu autobusima i automobilima. Skinuli su majice na zahtjev policije i nastavili put, ali ih jake policijske snage nisu pustile u mjesto. Pojedince iz ostalih desnih stranaka i udruženja veterana policija je spriječila da u Srbu priđu spomeniku.

Uz partizanski spomenik, petnaestak žena s hrvatskim barjacima pjevale su “domoljubne” pjesme i ometale govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Demonstrantice su se potom same udaljile sa skupa.

Proslava se održava u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista u znak sjećanja na dan kada su Ličani 1941. digli ustanak zbog mnogobrojnih ustaških zločina u tom kraju. Mesić i predsjednik Sepskog narodnog vijeća Milorad Pupovac su rekli da stalno treba ponavljati da je ustaška država bila zločinačka te da se ne smije dozvoliti historijski revizionizam, javlja Kiseljak.

– Mi se nadamo da će ne samo policija, nego i politika u Hrvatskoj reći ono što je potrebno reći, a to je da se ovaj Dan ustanka ne smije ometati – poručio je Pupovac.

Antifašisti koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske kažu kako odaju počast žrtvama Drugog svjetskog rata.

HSP je želio organizovati kontraprotest u Srbu, jer tvrde kako su se na tom mjestu dogodili četnički zločini. General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović napao je predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića, konstatujući da je moralna nakaza te da svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina o žrtvama velikosrpske politike.

Komentarišući taj napad, Pusić je rekao da su Glasnovićeve riječi očigledna revizija istorije te dodao da ni on lično, niti drugi učesnici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su prethodili.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA