Turska ispostavlja zahtjeve Prištini

773

Ankara poslije neuspjelog vojnog puča ispostavlja zahtjeve Prištini. Prvo je tražila da pokrene postupak protiv novinara Berata Buhzala zbog satiričnih osvrta na puč, a sada se od prištinskih zvaničnika traži zatvaranje privatnih škola, povezanih s Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD, a Turska ga smatra “teroristom” koji stoji iza puča.

Ministar prosvjete u pokrajini, Arsim Bajrami, međutim, odgovara:
– Nemamo namjeru da zatvaramo te škole!

Sumnjičavost Ankare prema Prištini se tu ne završava. Turska državna agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika koji je službovao u južnoj pokrajini, navodi da su “oficiri koji su služili u turskom bataljonu u sastavu NATO i specijalnoj misiji EU na Kosovu bili umiješani u pokušaj puča u Turskoj”. Sumnja se da je Gulen koristio Kosovo kao neku vrstu svog centra:

– Kosovo i Albanija su zemlje koje ne mogu da rade ništa što se kosi sa spoljnom politikom SAD, a uzimajući u obzir podršku koju Vašington pruža Gulenovoj organizaciji, oni su dobra odskočna daska za terorističke organizacije – prenosi Anadolija.

Premijer Binali Jildirim kaže da velike čistke, započete poslije neuspjelog puča, “nisu završene”. Turske vlasti izdale su u srijedu naloge za hapšenje za 47 bivših zaposlenih u dnevniku “Zaman”, a više od 12.000 ljudi stavljeno je od propalog puča u pritvor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA