Slovačka preuzima predsjedvanje EU

486

Slovačka danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom od Holandije.

AP prenosi da je slovačko predsjedavanje rješeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvijek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predshedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvuhe ili tri moćne članice. Ova izjava uslijedila je nakon što su Njemačka, Francuska i Italija u ponedjeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.

Prije toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prnosi Rojters.

– O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice poslije 2004. godine, rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe – Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prestonice, a umanji uloga Evropske komisije. Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama – članicama postoji osjećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa prijedlozima koji to ne odražavaju.

– Ako naši građani sve manje i manje razimiju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje – članice premalo, rekao je Lajček.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

– Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače, rekao je Lajčak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA