Roditelji i direktori izloženi prijetnjama SDA zbog jezika

587
БРАТУНАЦ, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Основне школе "Петар Кочић" из Кравице код Братунца Саво Милошевић очекује да ће у подручну школу у Коњевић Пољу сутра доћи сви ученици и да ће тиме бити окончан бојкот наставе коју је изазвала група родитеља ученика бошњачке националности.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević potvrdio je  da se Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske obraćaju roditelji bošnjačke djece i direktori pojedinih osnovnih škola koji se žale da su izloženi prijetnjama i pritiscima pristalica Stranke demokratske akcije /SDA/.

“Smatramo nedopustivim što su zbog izbora izraženi politički pritisci na roditelje i direktore pojedinih škola”, istakao je Malešević povodom informacija u javnosti o prijetnjama pristalica SDA roditeljima i direktorima zbog odredbi “jezik bošnjačkog naroda”, odnosno “bosanski jezik”.

Malešević je dodao da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske radi u skladu sa Ustavom Republike Srpske i zakonima i u najboljem interesu učenika, a da su i direktori škola dužni su da poštuju Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja.

“Radićemo i dalje u najboljem interesu svih učenika u Republici Srpskoj i nećemo dozvoliti da politika utiče na nastavni proces u školama u Republici Srpskoj”, rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, zakonima iz oblasti obrazovanja ne umanjuje se nijednom narodu pravo na jezik, a Ministarstvo nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema.

“Naprotiv, omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u Srpskoj”, istakao je Malešević i dodao da škole u pedagošku dokumentaciju upisuju naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA