Reakcije na Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS

600

Kao što je bilo i očekivano, nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno donijela Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra, uslijedile su i reakcije.

SDA poziva OHR da stavi van snage odluku NSRS 

SDA je pozvala OHR da u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima bez odlaganja stavi van snage današnju Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike. U SDA najoštrije osuđuju i smatraju neprihvatljivom ovu odluku Narodne skupštine.

“Odluka Narodne skupštine Republike Srpske je antidejtonska i protivustavna”, saopšteno je iz ove stranke.

Iz SDA poručuju da su vlasti u Srpskoj, iako je Ustavni sud BiH proglasio dio Zakona o praznicima u Republici Srpskoj neustavnim, odlučile da u potpunosti ignorišu ovu odluku.

Ambasada SAD-a u BiH:  Presude Ustavnog suda su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati
Jasno nam je da su praznici osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini. Žalosno je da lideri koriste ovu temu u svrhu političkog taktiziranja, a ne da bi riješili pitanje različitih interesa svojih birača, rečeno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH makon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili Odluku o raspisivanju referenduma o Danu tog entiteta.

Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma i zato su njegove presude konačne, obavezujuće i moraju se poštovati.

Iz Ambasade SAD-a su apelovali na sve strane da nastave pregovore o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima koji će biti prihvatljiv u okviru postojećeg pravnog okvira.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA