Reakcije na eskalaciju ustaštva u Hrvatskoj

885

Hrvatske neoustaše i pravaši prekidali su obilježavanje dana ustanka antifašista u Hrvatskoj, u Srbu, skandirajući “Za dom spremni!” i vrijeđajući učesnike manifestacije.

Pravaši i Udruženje “Žene u domovinskom ratu” glasno su pjevali Tompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, nastojeći da nadjačaju govornike. 

Nakon toga uslijedile su i reakcije zvaničnika širom regiona.

Dačić: Povampirene ustaše u Srbu nasljednici fašističke ustaške NDH

ivica_dacic_main_epaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je navode hrvatskog kolege Mire Kovača da srpska protestna nota “podsjeća na Miloševića”, te ocijenio da su, s druge strane, povampirene ustaše u Srbu nasljednici fašističke ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Ante Pavelića.

– Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića – naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema Dačićevim riječima, dok je Hitler za Nijemce i cijeli svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše su simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Alojzije Stepinac, simbol svetosti.

– Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike – naglasio je Dačić.

Dačić ističe da u srpskoj protestnoj noti nema, kako kaže Kovač, “lažnih citata”, nego da su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Vaskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gdje je on propovijedao lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH.

U srpskoj protestnoj noti se, podsjeća Dačić, navodi citat iz Stepinčeve okružnice biskupima, gdje kaže da je “NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal”.

Dačić navodi i da na suđenju 3. oktobra 1946. godine Stepinac izjavljuje da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “vjerskom prelazu”.

– Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem – naglasio je Dačić.

Vulin: Ustaško divljanje u Srbu sramota čitave Evrope 

vulinMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je ustaško divljanje u Srbu sramota čitave Evrope i upitao šta je još potrebno da se desi pa da EU jasno osudi oživljavanje ustaštva.

– Hrvatska je jedina zemlja na svetu u kojoj antifašisti moraju da se sklanjaju pred fašistima – rekao je Vulin, povodom događaja u Srbu, gdje su proustaške snage napravile incident i uzvikivale “Za dom spremni”.

On je naveo da “ćutanje na mržnju prema Srbima i antifašističkim vrijednostima neće učiniti da se zlo ne vrati”.

– Povratak fašizma u Hrvatskoj je dokaz obnovljenog ludila u koji svet tone – rekao je Vulin Tanjugu.

Linta: Evropske institucije ćutke posmatraju jačanje neofašizma

miodrag-linta-696x456-696x445-696x445Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta upozorio je da Hrvati proustaške orijentacije čine sve što je u njihovoj moći da se antifašistička borba srpskog naroda u saradnji sa ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu prikaže kao zločinačka i ukazao da evropske institucije ćutke posmatraju jačanje neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj.
Linta je ocijenio očekivanim niz incidenata, prijetnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone hrvatske stranke prava i njihovih pristalica, s ciljem da spriječe obilježavanje 75 godina od masovnog narodnog ustanka u ličkom mjestu Srb.

On je u saopštenju podsjetio da je opštepoznato da je ustanak srpskog naroda, ne samo u Lici, nego i u drugim krajevima genocidne NDH, izazvan strašnim zločinima ustaša jer mu je prijetilo potpuno istrebljenje.

– Očigledno je da Hrvati proustaške orijentacije, a nije ih mali broj, čine sve što je u njihovoj moći da se antifašistička borba srpskog naroda u saradnji sa ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu prikaže kao zločinačka, a ustaški režim kao jedini koji se borio da se ispuni hiljadugodišnji san hrvatskog naroda za svojom državom – naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, činjenica je da aktuelna hrvatska vlast sa velikim dijelom Katoličke crkve daje ogromnu podršku proustaškim snagama koji sprovode reviziju istorije.

Linta je najoštrije osudio pojavu grafita prijetećeg i uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Rajevom selu, na pravoslavnom groblju u selu Drenovci i na spomenicima iz Drugog svjetskog rata u selima Soljani i Strošinci na području Vukovarsko-sremske županije.

On je dodao da ne očekuje da policija i tužilaštvo pronađu počinioce navedenog krivičnog djela i da ih kazne zbog širenja govora mržnje.

Prema njegovim riječima, ispisivanje grafita antisprskog sadržaja je dio organizovane kampanje, koju proustaške snage vode prema preostalim Srbima u Hrvatskoj s ciljem da se isele ili asimiluju.

Linta je naveo da Evropska komisija, Evropski parlament i međunarodne organizacije, nažalost, ćutke posmatraju jačanje neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj koje se najviše ogleda kroz eskalaciju nasilja prema Srbima.

– U prethodnih nekoliko godina identifikovano je desetine hiljada slučajeva govora mržnje prema Srbima koja se manifestuje pjevanjem ustaških pjesama, uzvikivanjem ustaških pozdrava na koncertima i sportskim utakmicama, ispisivanjem ustaških simbola i poruka u gotovo svim hrvatskim gradovima i mjestima -istakao je Linta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA