Razvoj čula kod bebe (VIDEO)

735

Dodir je prvo čulo uz pomoć kojeg novorođenče upoznaje svijet. Zbog toga je prvi kontakt majke i bebe od izuzetnog značaja.

Kada vašu bebu privijete i nježno je milujete, ona se osjeća zadovoljno, smireno i sigurno u novom svijetu. Bebina koža je osjetljiva i mekana i voli blage dodire koji je podsjećaju na toplinu maminog stomaka. Kada je u pitanju čulo ukusa, istraživanja pokazuju da ishrana tokom trudnoće uveliko može da utiče na razvoj ovog čula kod bebe, jer određeni ukusi prelaze u plodovu vodu.

– Dijete razlikuje slatko i kiselo, pri čemu više preferira slatkasti ukus. Tako je i majčino mlijeko blago slatkasto. Pretpostavlja se da je to priroda uredila, da bi beba htjela da uzima obroke – rekao je načelnik Dječijeg odjeljenja Bolnice Sveti apostol Luka u Doboju, dr Miroslav Jović.

Stručnjaci kažu da je u devetom mjesecu bebina života razvoj čula ukusa na vrhuncu, te je zbog toga ovo najpoželjniji period za uvođenje novih ukusa u ishranu. Iako beba prvi put svijet vidi kada izađe iz materice, to ne znači i da ga prvi put čuje. Još u stomaku, beba kroz zidove mirnog prostora materice može da čuje brojne zvuke: od glasa mame do muzike koju sluša.

– Čulo sluha se razvija u prenatalnom periodu. U prva tri mjeseca pomalo traži izvor zvuka, a već negdje i oko sedmog mjeseca se odaziva i na svoj ime. Odnosno, ne odaziva nego reaguje pokretima – kaže dr Jović.

Oči bebe postepeno sazrijevaju tokom prve godine života, nastavlja priču dr Jović. Novorođenčad najbolje primjećuje predmete koji su udaljeni između 20 i 35 centimetara. Vole da proučavaju lica, gledaju u svjetlo i iako im vid, na početku, nije perfektan, to ih ne sprječava da uživaju u posmatranju.

– Djeca na rođenju relativno slabo vide. Otprilike 20 do 40 odsto od cjelokupne oštrine vida. Samo naziru obrise, konture likove, dok od petog mjeseca počinje bolje formiranje vida. Zbog toga kasnije djeca bolje reaguju na poznate i nepoznate likove – rekao je dr Jović.

Dr Jović kaže da se mnogi roditelji zabrinu kada primjete da oči njihove bebe ne rade baš uvijek savršeno saglasno. Odnosno, često sumljaju na strabizam. Ističe da ta pojava znači da beba još uvijek uči da koristi svoje oči i jača očne mišiće. Ukoliko beba i nakon tri mjeseca života koristi samo jedno oko za fokusiranje onog što gleda, roditelji bi, ističe, trebali potražiti savjet dječijeg oftamologa. Kada je u pitanju oštećne sluha kod djeteta, što se ranije otkrije i počne da se tretira, to će biti bolji dugoročniji ishod, ističu stručnjaci.

– Vrlo je teško po rođenju uočiti čulne nedostatke. Ako dijete nema razvijeno čulo vida, to je trajni invaliditet. Većina problema sa vidom se uočavaju u nešto kasnijem periodu. Što se tiče sluha, radi se grubi skrining sluha. Takođe, na neki način, odmah detektujemo djecu koja su sumnjiva radi detaljnijih ispitivanja sluha – rekao je.

Interesantno je, navodi dr Jović, da beba najbolje razlikuje mirise banane i vanilije na samom rođenju. Vrlo brzo upoznaje i miris majke, dok se sposobnost razlikovanja dobrog i lošeg mirisa razvija do teće godine starosti.

Natalija Todorović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA