Putinu nije dovoljno Erdoganovo “izvini”!

498

Moskva očekuje od Ankare kažnjavanje odgovornih i kompenzaciju zbog obaranja ruskog borbenog aviona u novembru prošle godine.

To je uslov za potpunu obnovu rusko – turskih odnosa, saopštila je novinska agencija Interfaks pozivajući se na ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova.

Ruski predsjednik Vladmir Putin je, kako je ocijenio, jasno rekao da su uslovi Moskve za obnovu odnosa “izvinjenje, kažnjavanje odgovornih i kompenzacija”, prenosi Rojtrers.

– Prvi je ispunjen, sada čekamo na drugi i treći, poručio je Karlov.

Interfaks dodaje, pozivajući se na ruskog predstavnika u Međunarodnog agenciji za atomsku energiju, da bi nakon normalizacije odnosa između Rusije i Turske trebalo da budu obnovljeni radovi na projektu izgradnje nuklearnog postrojenja Akuju u Turskoj.

Rusko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je danas da je počelo da primjenjuje odluku vlade da se nastave čarter letovi za Tursku, saopštila je ruska agencija TASS. Inače, prvi put od obaranja ruskog bombardera na granici Sirije i Turske, juče su telefonom razgovarali predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Oni su u 40 minutnom razgovoru izrazili odlučnost da ožive međusobne odnose i da se bore protiv terorizma, saopštila je Kancelarija turskog predsjednika. Erdogan je rekao u Ankari da se sa ruskim šefom države dogovorio o sastanku tokom samita G20 koji će biti održan u septembru u Kini.

Turski predsednik je dodao da su ruski predsjednik Putin i on naložili ministrima inostranih poslova svojih zemalja da razgovaraju o svim aspektima tog pitanja tokom sastanka na marginama samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju 1. jula u Sočiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA