Protestna nota Srbiji zbog izjava o Stepincu!

702

Ministarstvo spoljnih Hrvatske uputilo je protestnu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srpskih funkcionera o poništenju presude Alojziju Stepincu.

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča „na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njenih institucija, što predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja susjedne zemlje“, prenijela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrijednosti i priključenja evropskoj porodici.

Takođe se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmjere ka jačanju dobrosusjedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umjesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dvije zemlje.

U tom kontekstu prenosi se izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da “Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva”.

Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvijek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osuđen zbog saradnje s italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA