Najgore od Erdogana tek dolazi?

584

Osvjetoljubiv, naprasit, autoritaran, tvrdoglav, predsjednik Redžep Tajip Erdogan je bio sve ovo i prije nego što je klika turskih generala pokušala da ga otjera u zaborav, a sada kada je preživeo njihove spletke, njegovi najgori instinkti biće udvostručeni i pojačani, piše danas britanski “Dejli telegraf”.

U tekstu, koji je potpisao šef dopisnika britanskog lista Dejvid Bler, pod naslovom “Mislili ste da je Erdogan do sada bio loš? Najgore od lidera Turske tek dolazi”, navodi se da “ako je Erdogan bio saveznik koji je izluđivao Evropu i Ameriku u prošlosti, lider koji je upravo odolio vojnom puču biće u stanju da učini skoro bilo šta”.

“U nekom smislu, Erdogan je oslobođen optužbe. Prije nego što su nemiri započeli u petak uveče, kritika koja ga je najviše ljutila bila je optužba da je paranoičan. Zapadnjaci su ismijavali Erdoganove tvrdnje da su se mračne sile okupljale da bi ga zbacile sa vlasti i da je postojala zavjera unutar turske države koja je željela njegov pad”, navodi Bler.

On kaže da su onda uslijedila 24 sata “koja su bila jedna od nadrealnijih u modernoj istoriji Turske”.

“Vojne jedinice stvarno su se razletjele širom Istanbula i Ankare, zauzimajući ključne pozicije pod okriljem noći. Helikopteri su stvarno gađali mete u prestonici, a sjajni tragovi šarali su noćno nebo. U isto vrijeme, tenkovi su blokirali mostove nad Bosforom, a komandanta vojske su na kratko držali kao taoca njegovi oficiri”, piše Bler.

On navodi da je “u Erdoganovom umu ovakav slijed događaja potvrđivao sve njegove strahove”.

“Prva faza njegovog odgovora može da se sažme u jednu reč: osveta. Mračni posao osvete počeo je u subotu hapšenjem 1.563 vojnika. Kada je stigao u Istanbul u ranim jutarnjim časovima, Erdogan je kao grob miran i pepeljast u licu, upozorio da će njegovi neprijatelji ”platiti skupu cijenu” zbog njihove ”izdaje i pobune””, navodi Bler.

On odaje da je zamjenik predsjednika Erdoganove Partije pravde i razvoja zatražio vraćanje smrtne kazne kakao bi pučisti bili “pogubljeni”.

“I dok se njegovi potčinjeni nadmeću međusobno ko će biti žešći prema njegovim protivnicima, Erdoganov um sada će se okrenuti sljedećoj fazi njegovog odgovora: bacanje krivice. Oko ovoga će zapadne vlade biti posebno zabrinute, pošto je predsjednik u potpunosti u stanju da odluči da Evropa i Amerika stoje iza pokušaja puča”, ocjenjuje Bler.

On smatra da “sada kada je izbjegao pravi puč, Erdogan će udvostručiti svoje napore da utiša bilo kakvu kritiku”.

“Dok Turska razmatra posljedice nadrealna 24 sata, ostaje gorka istina: niko nije ljući od Erdogana koji je nekako uspio da preživi”, zaključuje Bler.

(Dejli telegraf)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA