Ministarstvo prosvjete: Neutemeljene tvrdnje studenata!

896

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ističe da tvrdnje Unije studenata Republike Srpske, da njihovi prijedlozi i sugestije na Nacrt zakona o visokom obrazovanju nisu prihvaćene, nisu utemeljene s obzirom da javna rasprava o nacrtu zakona još nije završena.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture ističu da će prilikom izrade prijedloga zakona o visokom obrazovanju razmotriti sve primjedbe i sugestije pristigle na adresu Ministarstva i iznesene na šest javnih rasprava, da bi dobili što kvalitetnije zakonsko rješenje.

– Ministarstvo još jednom poziva sve zainteresovane da svoje prijedloge i sugestije dostave do naznačenog roka na mejl Ministarstva [email protected] ili mejl adresu Odjeljenja za razvoj visokog obrazovanja [email protected] – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture povodom današnjeg poziva Unije studenata Republike Srpske da se iz procedure povuče Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da je radna grupa za izradu Nacrta zakona o visokom obrazovanju formirana u junu 2015. godine i na izradi Nacrta radila je 11 mjeseci.

Radnu grupu su činili predstavnici Unije studenata Srpske, oba javna univerziteta, Rektorske konferencije Republike Srpske, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a predstavnike ovih institucija su predložile same institucije na poziv ministra.

O svim prijedlozima Unije studenata raspravljano je u toku rada radne grupe i najveći dio njih je i prihvaćen, a odnose se na povećanje broja ispitnih rokova, broj ispitnih termina, smanjivanje broja predmeta u semestru, te učešće studenata u radu Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture ističu da im je Unija studenata Republike Srpske poslala 23. maja primjedbe na Nacrt zakona o visokom obrazovanju koje će, takođe, biti razmotrene.

– Kada je riječ o studentskom standardu, ističemo da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture kontinuirano rade na poboljšanju studentskog standarda u Republici Srpskoj – navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, u studentske domove je u proteklih 10 godina uloženo 39.286.055 KM, a opredjeljenje Ministarstva je da studenti od naredne akademske godine budu smješteni u novoizgrađene domove u Foči, Banjaluci i Palama.

Oni dodaju da je studentski dom u Banjaluci u potpunosti opremljen, dok je u studentskim domovima u Palama i Foči u završnoj fazi opremanje kuhinja.

U toku je postupak prenosa prava svojine nad studentskim domovima na Palama i Foči na Republiku Srpsku.

Prije četiri godine iz Razvojnog programa Republike Srpske odobreno je 1,5 miliona KM za sanaciju “Paviljona 1″ i “Paviljona 2″ Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Ministarstvo je opredijeljeno da studentima smještenim u ovim paviljonima u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i rukovodstvom Studentskog centra “Nikola Tesla” što prije obezbijedi bolje uslove školovanja.

Unija studenata Republike Srpske pozvala je danas Narodnu skupštinu i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da Nacrt zakona o visokom obrazovanju povuku iz procedure i da početkom naredne akademske godine krenu u izradu novog zakonskog rješenja u kojem će primarnu ulogu dati akademskoj zajednici i studentima.

Iz Unije napominju da su aktivno učestvovali u izradi aktuelnog zakona, ali da njihovi prijedlozi i sugestije ni nakon javne rasprave nisu prihvaćeni, te da su u konsultacijama sa studentskim organizacijama i predstavnicima akademske zajednice stekli utisak da postoji opšte negodovanje prema predloženom tekstu zakona.

Unija studenata RS protiv zakona o visokom obrazovanju

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA