Kako su Srbi zaradili milione evra na Pokemonima?

737

Kada je, prije nekoliko godina, svijetom odjeknula vijest da lik iz Amerike prodaje jednoroga, svi su bili u čudu – danas ovo nije nikakva novost.

Jer, već danima su stranice oglasa pune čudnih stvorenja zvanih Pokemoni, koji se prodaju i po cijeni od više stotina dolara. Pogađate, Srbima nije dugo trebalo da prihvate ovaj trend.

pokemoniIgrica koja je zaludjela svijet za manje od 20 dana izrodila je biznis ideju koja je prvo zaživjela u Americi, a onda se proširila i u drugim dijelovima svijeta. Popularna stranica za prodaju E-bay puna je oglasa za prodaju naloga za “Pokemon Go” igricu i to sa već uhvaćenim Pokemonima na naprednim nivoima. Drugim riječima, ako nekoga mrzi da ide ulicom i juri ova virtuelna stvorenja, sada može da kupi čitav nalog na kojem je neko radio dvije sedmice.

Budući da je igrica potpuno besplatna, ova ideja je brzo zaživjela i u Srbiji, pa već postoje čitavi cjenovnci.

Cijene značajno variraju u zavisnosti od toga na kom je nivou nalog i koliko su uznapredovali pokemoni. Tako za nalog koji je došao do 20. nivoa morate da izdvojite od 1.800 dinara do pedesetak evra.

Postupak je jednostavan i podrazumijeva da kupac nakon što uplati novac dobije korisničko ime i šifru kupljenog naloga – nakon čega može da pristupa igri sa tog naloga i da nastavi na nivou za koji je platio.

Nakon što su znatiželjni novinari kontaktirali jednog od brojnih prodavaca, koj je na 17. nivou, rečeno im je da su nalozi rasprodati.

Dosta se ljudi javlja, ali ostavi kontakt pa ću ti se javiti kad ponovo dođemo do tog nivoa. Cijena je 20 evra – rekao je dečko koji je objavio oglas na Facebooku. Drugi je ponudio nalog na 28. nivou za 2.000 dinara.

Sudeći po broju oglasa, Pokemoni idu kao alva, ali je razlika u cijeni u odnosu na Ameriku ogromna. Primjera radi, jedan Englez iz Mančestera je prije tri dana prodao svoj profil na 21. nivou za impresivnih 1 500 evra na Ebayu, dok se u Hrvatskoj za taj nivo plaća oko 90 evra, sudeći po oglasima.

Nintendo je upozorio sve svoje korisnike da je korištenje njihovih naloga u komercijalne svrhe zabranjeno, pa sada svakome ko proda ili kupi naklog prijeti dugoročni ban.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA