Jedna slika govori hiljadu riječi: “Ekološka istina 2016.” (VIDEO)

1263

Sinoć je u Kulturnom centru Banski dvor održana projekcija 4. Međunarodne izložbe fotografija  „Ekološka istina 2016.“. Jedan od organizatora događaja bio je i Univerzitetski foto – kino klub Banjaluka.

Fotografija kao priča koja podstiče na razmišljanje. Potvrda da jedna slika govori hiljadu riječi. Tom idejom su se vodili organizatori 4. Međunarodne izložbe fotografija „Ekološka istina 2016.“. Projekcija izložbe održana je u Kulturnom centru Banski dvor ali i u još tri grada istovremeno. Priča o izložbi pokrenuta je prije četiri godine kada su se fotografi iz Srbije, Bugarske, Slovenije i BiH udružili kako bi zajedno prikazali stanje prirode, ekologije i čovjeka. Radovi su smješteni u četiri kategorije.

– I mi smo onda ove godine četvrti put zaredom prvu temu okarakterisali kao „Zemlja pati“ i nastojali smo da izvučemo sve ono najnegativnije tačnije da autori pošalju svoje radove, sve najnegativnije što se dešava u prirodi. Uticaj multinacionalnih kompanija, uticaj običnog čovjeka i slično. Drugu smo temu dali potpuno suprotnu. Tema je priroda ali takva priroda da nema uticaja čovjeka ni u jednom segmentu – rekao je član žirija Dragan Prole.

Ovaj konkurs privukao je pažnju fotografa iz cijelog svijeta.  Čak 55 zemalja se uključilo u ostvarenje ove priče.

– Imamo praktično sve kontinente prisutne na salonu. Imamo autore iz 55 zemalja. Imamo 400 autora – kaže Prole.

Iako se izložba paralelno održala u četiri grada, na samoj projekciji nisu prikazani isti radovi, jer je svaka država imala svoj žiri koji je odabrao fotografije. Najbitnije je, kažu organizatori, da sve četiri izložbe imaju isti cilj. A to je prikaz stanja prirode koja nas okružuje, sa ili bez čovjekovog uticaja.

Jelena Milovanović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA