IFAB: Promijenjeno 100 fudbalskih pravila!

696
goalkeeper

Medjunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB) je objavio skoro 100 promjena pravila fudbala, a mnoga od njih isprobana su tokom ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Francuskoj. Primjena novih pravila kreće od ove sezone.

Pregled nekoliko najočiglednijih promjena pravila:

Lopta prilikom početnog udarca više ne mora da ide unapred. Ranije je ona morala da predje u polovinu rivala, ali sada može da se kreće u bilo kom pravcu, dok god se “jasno kreće”. Ovo pravilo primijenjivano je na Evru, pošto je sada jedan igrač sa centra izvodio loptu.

Sudija će sada moći da dijeli kartone igračima prije početka utakmice. Ovo pravilo omogućava arbitrima da kažnjavaju igrače koji se nasilno ponašaju tokom zagrijavanja ili u tunelu. Fudbaleri sada mogu biti isključeni u bilo kom trenutku od inspekcije prije utakmice, pa dok sudija ne napusti teren poslije meča.

Ukinuta je takozvana “trostrkuka kazna”, odnosno, igrač koji je napravio prekršaj u svom šesnaestercu prilikom šanse za gol dobijao je crveni karton i suspenziju, a protiv njegovog tima je dosudjivan penal. Sada je to promijenjeno tako da igrači koji naprave nenamjerne faulove u svom šesnaestercu više neće biti isključivani, već će dobijati žuti karton. U slučaju, medjutim, igranja rukom u šesnaestercu ili očigledno namjernog faula, ostaje kazna od crvenog kartona.

Igrači će sada moći da dobiju medicinsku pomoć na terenu ako su faulirani tako da protivnički igrač zbog tog starta dobije žuti ili crveni karton. Ta ljekarska pomoć treba da bude brza, tako da fudbaleri neće morati da napuštaju teren. Time je neutralisana situacija da tim čiji je igrač teško faulrian ostane brojčano slabiji.

Igrači koji na kratko napuste teren neće više morati da čekaju glavnog sudiju da im pregleda kopačke, već će to moći da čini i pomoćne sudije ili četvrti sudija.

Sada je uvedena kategorija “nedozvoljenog fintiranja” tokom izvodjenja penala. Odnosno, igrač koji šutira neće na kraju zaleta više smjeti da stane, pa onda da šutira. Za tako nešto će se ubuduće dobijati žuti kartoni, a protivnički tim će dobiti indirektan udarac. Fintiranje tokom zaleta i dalje je dozvoljeno.

Pravilo oko remećenja napada protivničke ekipe sa klupe sada je promijenjeno. Ova situacija vidjena je u aprilu, kada je član stručnog štaba Atletiko Madrida ubacio još jednu loptu u teren tokom prvenstvene utakmice da bi prekinuo napad rivala. Ranije je zbog toga protivnički tim dobijao indirektan udarac ili se vršilo sudijsko podbacivanje. Sada je to promijenjeno tako da protivnički tim dobija slobodan udarac ili penal.

Donje rublje sada mora biti iste boje kao dres. U slučaju gornjeg dijela odjeće, potkošulja mora biti iste boje kao glavna boja na dresu. Gaće sada moraju da budu iste boje kao donji dio šorca, što važi i za garniture koje imaju porub druge boje.

Ofsajd je ponovo pojašnjen u nekoliko sitnih detalja. Zakon sada kaže da je zamišljena linija na polovini šesnaesterca sada neutralna. Napadački igrač sada mora da ima dio tijela (ne računajući ruke i šake) na protivničkoj strani da bi se računalo da je u ofsajdu. Slobodan udarac zbog ofsajda od sada će se uvijek izvoditi sa mjesta gde je napravljen prekršaj.

Od sada se neće dobijati žuti kartoni za svako igranje rukom, pošto je sa spiska prekršaja za opomenu sada uklonjeno “sprečavanje protivnika da stekne posjed”. Za igranje rukom sada se dobija žuti karton samo ako “zaustavi ili omete obećavajući napad”.

Fraza da se lopta “jasno pomjera” sada je dodata i kod nastavljanja igre. To znači da igrači više neće moći da varaju protivničke odbrane tako što bi prilikom kornera ili slobodnih udaraca neko dodirnuo loptu, a onda krenuo u dribling. Ovo je učinjeno u skladu sa obnovljenim naglašavanjem sportskog ponašanja “u duhu igre”.

Kao što je ranije najavljivano, sudije sada mogu oštrije da kažnjavaju ponašanje igrača. Sada će se dobijati žuti kartoni za pritrčavanje sudiji da se ospori odluka, unošenje u lice sudija i “očigledno ponašanje bez poštovanja”.

Crveni kartoni dobijaće igrači koji se raspravljaju sa sudijama i koriste uvijedljiv ili agresivan rječnik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA