Hiljade Erdoganovih pristalica u Kelnu: Mi smo NJemačka!

669

Intoniranjem turske i njemačke himne u Kelnu je počeo skup podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu uz jako prisustvo policije.

U gradu se istovremeno održavaju još tri mitinga u organizaciji desničara, antidesničara i grupe različitih inicijativa.

Uprkos očekivanju organizatora Unije evropsko-turskih demokrata (UETD) da će skupu prisustvovati između 30.000 i 50.000 ljudi, policija navodi da se okupilo oko 10.000 učesnika, prenosi “Velt”, a AFP iz istog izvora ima informaciju da je toj lokaciji 20.000 ljudi.

Ljudi nose turske i njemačke zastave. Neki su se prije intoniranja himni pomolili, dok su drugi skandirali “Mi smo NJemačka!”.

U Kelnu se na različitim lokacijama održavaju i tri znatno manja kontraprotesta, među kojima će jedan održati jedna desničarska njemačka grupa, dok je jedan organizovan pod sloganom “Zaustavimo Erdogana”, što budi strahove da bi između učesnika različitih demonstracija moglo da dođe do sukoba.

Policija je na mjestu održavanja protesta rasporedila 2.700 policajaca.

Do manjeg incidenta već je došlo na skupu protivnika Erdogana kojih se okupilo oko 1.300.

Među njima su i pripadnici saveza “Keln protiv desnice” kao i pristalice kurdske stranke PKK koja je u Turskoj zabranjena.

Do manjeg sukoba je došlo kada se među njih umiješala grupa Erdoganovih pristalica koji su počeli da uzvikuju parole.

Policija je intervenisala i razdvojila zavađene grupe te se situacija smirila, prenosi “Velt”.

Policijska vozila i kordon sa psima razdvajaju ovaj skup od mitinga desničara koji su se okupili kod željezničke stanice.

U međuvremenu, desničari koji se se okupili kod željezničke stanice odustali su poslije razgovora sa policijom, od najavljene šetnje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA