Galijašević: Napad u Nici nosi potpis Al Kaide

749

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ocijenio je da je teroristički napad u Nici “11. septembar” na tlu Evrope, istakavši da masakr u ovom francuskom gradu nije način na koji ubija “Islamska država”, već teroristička mreža Al Kaida.

– Al Kaida ima ćelijske organizacije koje nisu čvrsto uvezane i ona propagira samoubilačke misije nad nezaštićenim licima na javnim okupljalištima. Ovo su kopije napada u Bagdadu, Damasku, Faludži… Sve to izvodi Al Kaida. A pošto je tu Al Kaida – tu je i određena geopolitička pozicija Amerike – smatra Galijašević.

On je rekao da je ovaj napad očito i dio nekih obavještajnih operacija, a ne samo terorističkih koje se vide na površini.

– Ako je to uradila Al Kaida ili njen vojni ogranak ‘Nusra front’, onda znamo da iza toga moraju stajati Amerika i Velika Britanija. Ove dvije zemlje nisu u UN dozvolile da se ‘Nusra front’ proglasi za terorističku organizaciju, nisu dozvolile Rusiji da jače bombarduje položaje ‘Nusra fronta’ u Siriji, zbog, navodnog, ugrožavanja demokratskih potencijala u Siriji, odnosno Asadove opozicije – podsjetio je Galijašević za portal “Poligraf.njuz”.

Govoreći o tome kako je francuskoj policiji mogao da promakne šleper pun oružja u centru Nice, Galijašević navodi da su francuske službe nerazvijene i da su Francuzi žrtvovali robusan obavještajno-bezbjednosni aparat da bi razvijali zajednički evropski aparat.

– Na čelu evropskog koordinacionog komiteta za borbu protiv terorizma je Belgijanac porijeklom iz Francuske i Francuzi misle da ih to čini zaštićenim. Ali kada pogledate NJemačku, koja je gurala ideju EU, ona zbog širih integracija nije žrtvovala vlastite nacionalne institucije, ni ekonomske, ni bezbjednosne, ni obavještajne – napominje Galijašević.

On ističe da je Francuska sama sebi dozvolila da uruši svoj bezbjednosni, obavještajni i vojni potencijal.

– Bilo koji grad u Francuskoj može biti napadnut zbog slabosti političkog i bezbjednosnog sistema, odnosno žrtvovanju nacionalne države zbog širih integracija – zaključio je Galijašević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA