Evropske godine opasnog življenja: Četiri napada za godinu i po (FOTO)

546

Napad na stanovnike Nice još je jedan u nizu strašnih terorističkih napada u Evropi. Napad počinjen na dan kada se slavio pad Bastilje, desio se nakon izjave predsjednika Francuske Fransoa Olanda da ne želi da produžava vanredno stanje u zemlji.

Po svemu sudeći, napad u Nici bio je organizovan kako bi se zastrašili stanovnici čitave EU.

Za godinu i po dana zapad Evrope potresla su čak četiri stravična teroristička napada u kojima je poginulo više stotina ljudi.

„Šarli ebdo“, 7. januara 2015.

Stanovnici Moskve polažu cvijeće ispred francuske ambasade žrtvama terorističkog napada u Parizu
Stanovnici Moskve polažu cvijeće ispred francuske ambasade žrtvama terorističkog napada u Parizu

Prvi krvavi događaj iz niza je napad braće Saida i Šerifa Kuašija na redakciju francuskog satiričnog nedjeljnika „Šarli ebdo“, koji se desio 7. januara 2015. godine. Tada su dvojica terorista upala u zgradu i otvorila vatru po ljudima koji su se tamo nalazili. Poginulo je dvanaest osoba, od čega deset novinara i dvojica policajaca. Napadači su uspjeli da pobjegnu. Razlog za ovaj napad bila je prethodno objavljena uvrijedljiva karikatura proroka Muhameda.

Već sljedećeg dana, 8. januara, u južnom predgrađu francuske prijestonice nepoznati napadač je ubio policajku i ranio radnika službe za održavanja puta.

A onda su se 9. januara braća Kuaši opet aktivirala. Ovog puta oni su oteli taoca i zabarikadirali se u štampariji gradića Damarten an Goel. Cijeli dan je trajala policijska operacija protiv braće terorista i uspješno je završena, mada talac nije preživio.

Pariz, 13. novembra 2016. godine

Francuski vatrogasci pomažu povrijeđenom momku u blizini Bataklan koncertne dvorane nakon pucnjave u Parizu
Francuski vatrogasci pomažu povrijeđenom momku u blizini Bataklan koncertne dvorane nakon pucnjave u Parizu

Napadači, među kojima je bilo troje samoubica, oteli su taoce u pariskoj koncertnoj sali „Bataklan“. Istog dana, oni su već izveli seriju eksplozija na fudbalskom stadionu „Stad de Frans“, gdje se održavao meč između Francuske i NJemačke i pucali na goste nekoliko restorana. Poginulo je ukupno 130 ljudi, više od 350 osoba je ranjeno.

Nakon ovog krvavog pira terorista, francuski predsjednik privremeno je zatvorio granice i uveo vanredno stanje. Specijalne službe su sprovele nekoliko operacija sa ciljem nalaženja potencijalnih terorista.

Za sada se za ovaj napad sumnjiči Salah Abdeslam, koji je uhvaćen u Briselu 18. marta tokom zajedničke operacije belgijskih i francuskih policijskih snaga.

Brisel, 22. marta 2016.

Briselski aerodrom poslije terorističkog napada 23. marta 2016.
Briselski aerodrom poslije terorističkog napada 23. marta 2016.

Još jedan krvavi napad na EU, odnosno Brisel (22. marta 2016.) izvela su dvojica terorista, koji su se raznijeli na međunarodnom aerodromu. Takođe, eksplozija je odjeknula i na stanici briselskog metroa „Malbek“. Poginule su ukupno 32 osobe, a više od 300 je bilo ranjeno.

Odgovornost je na sebe preuzela teroristička organizacija “Islamska država” (DAEŠ).

Zahvaljujući opsežnoj operaciji belgijskih snaga sa ciljem nalaženja mogućih organizatora napada, bio je uhapšen i saučesnik terorista-samoubica Muhamed Abrini, koji je priznao da je učestovao u napadima i da je on na snimcima sigurnosnih kamera sa aerodroma.

Kasnije se ispostavilo da se dotični Abrini već nalazio na potjernicama, još prije napada u Belgiji. Bio je viđen na benzinskoj pumpi na jednom od puteva koji vode ka francuskoj prijestonici, a saputnik u automobilu mu je bio glavni osumnjičeni za pariske napade — Salah Abdeslam.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA