Erdoganov ples: Čistka u zemlji, oštro ka spolja

463

Turski zvaničnici nakon pokušaja puča sprovode veliku čistku u zemlji, a režim Redžepa Erdogana je zaoštrio i retoriku u spoljnoj politici.

Turska je zvanično zatražila od SAD izručenje muslimanskog sveštenika Fethulaha Gulena, zbog sumnje da je povezan sa neuspješnim pokušajem vojnog puča.

Istovremeno sa slanjem dokumenata, Ankara je optužila Vašington da ima dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, jer su odmah zatraženi “jasni dokazi” da je Gulen umiješan u puč.

– Kakve ste vi dokaze tražili o teroristima nakon napada na Njujork 11. septembra – upitao je turski premijer Binali Jildirim.

Turska traži i od susjedne Grčke izručenje pučista koji su nakon neuspjeha u noći između petka i subote zatražili utočište u toj zemlji.

Turski ambasador je zapretio Grčkoj da će “bilateralni odnosi biti narušeni, ukoliko odbjegli vojnici ne budu uhapšeni i vraćeni Turskoj”.

Odnosi sa Njemačkom su već zategnuti, nakon usvajanja rezolucije u Bundestagu o genocidu nad Jermenima i zabrane nejmačkim političarima da posjete NATO bazu Indžirlik, koja se koristi za napade na položaje Islamske države.

U toj bazi su, između ostalih, smještene trupe SAD i Njemačke, a turske vlasti su “u sklopu istrage o puču” sjekle struju Indžirliku i slale policijske timove da pretraže bazu. Istovremeno, u javnosti se govorilo o tome da je puč imao podršku zapadnih sila.

Ključan je svakako odnos sa SAD, čiji je ambasador odbacio bilo kakve spekulacije o američkom učešću u organizaciji neuspjelog prevrata.

Gulen živi u SAD u dobrovoljnom egzilu i nakon haosa u Turskoj je praktično proglašen “državnim neprijateljem broj jedan”.

“Poslali smo četiri dokumenta SAD za izručenje vođe terorista. Predstavićemo ih uz više dokaza nego što oni žele”, rekao je premijer Turske Binali Jildirim u turskom parlamentu, prenosi AFP.

On je dodao da će Turska “iskorijeniti” pokret Gulena tako da, kako je rekao, nikada ne može ponovo izdati turski narod, navodi Rojters.

Jildirim je ocijenio i da je pokušaj vojnog puča, koji je izveden 15. jula, bez presedana u istoriji Turske, jer su meta bili civili.

Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizovao neuspjeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocijenio je ranije danas da je zahjtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspjelom puču unaprijed osudjen na neuspjeh.

Gulen negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA