Erdogan kontroliše drugu najveću vojsku NATO-a

379

Vojska je podijeljena u pet temeljnih rodova: kopnene snage, mornarica, vazduhoplovstvo, žandarmerija i obalna straža.

Turska vojska u modernoj Turskoj još od 1923. ima dvije osnovne zadaće. Prva je čuvanje vanjskih granica, a druga, podjednako važna, čuvanje je sekularizma države Turske. A ove druge uloge će, nakon neuspjelog puča, gotovo je sigurno, biti “oslobođena”.

Inače, turska vojna sila vidjela je sebe u posljednjih osamdesetak godina kao glavnog čuvara kemalističke ideologije, a u to ime do sada je izvela čak šest državnih udara u kojima su, najčešće uspješno, “skidali” politički vrh zemlje koji bi zastranio prema islamizmu. Sve do prije neki dan.

Nakon neuspjelog puča na sadašnjeg predsjednika Erdoğana preko noći se dogodila velika čistka u vojnim redovima. Uhićeno je i smijenjeno niz generala i visokih oficira koji u petak nisu pokazali bezuslovnu lojalnost Erdoğanu. Procjenjuje se da je do sada oko 4000 pripadnika vojnih formacija, od običnih vojnika do visokih oficira, lišeno slobode.

Inače, turska vojska smatra se drugom najvećom vojskom NATO-a, odmah nakon jedinica SAD-a. Imaju nešto više od pola miliona pripadnika, a podijeljeni su u pet temeljnih rodova: kopnene snage, mornaricu, zrakoplovstvo, žandarmeriju i obalnu stražu.

Nakon što je Turska 1952. pristupila NATO-u, njena vojska prošla je vrlo složenu modernizaciju, ne samo u smislu opreme kojom raspolažu već i u smislu obuke koju prolaze njeni pripadnici. Turski padobranci smatraju se jednom od najboljih specijalnih jedinica na svijetu, a proteklih decenija stvarno iskustvo u borbi sticali su mahom u borbama protiv Kurda na istoku zemlje, ali nerijetko i u borbama tijekom “izleta” u sjever Iraka.

Povod za završnu čistku

Iako je Erdoğan već petnaestak godina pokušavao umanjiti uticaj sekularista u vojnim snagama, iako je imenovao sebi odane oficire i generale postavljajući ih na ključna mjesta, do prije nekoliko dana nije bilo potpuno jasno koja bi frakcija, islamistička ili sekularna, odnijela prevagu u vojnim redovima.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA