Državni udar u Turskoj! Lovci iznad Ankare! Erdogan uhapšen?

4079

Turska vojska preuzela je kontrolu nad državom! Dijelom su zatvorili Bosforski i Fatih most u Istanbulu, a čuju se i vojni avioni kako prelijeću Ankaru. Navodno su pohapšeni turski ministri kao i predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Drgui mediji javljaju da je Erdogan na odmoru. Nezvanično saznajemo da je ugašen signal državne televzije.

IZ MINUTE U MINUT:

02:41 – Vojska koja je pokušala izvršiti vojni udar u Turskoj je potpuno savladana i povlači se sa ulica. Dio vojnika je uhapsila policija, a na snimcima se mogu vidjeti vojnici koji su zagrljeni sa građanima. Mostovi su deblokirani kao i aerodromi. CNN javlja da je situacija potpuno konfuzna i da nije jasno ko je izveo državni udar.

02:31 – Erdoganov avion se vratio u Tursku.

02:07 – Novinari navionalne televizije TRT rekli su da su tokom vojnog udara bili taoci vojske.

02:04 – Turska nacionalna televizija TRT je, nakon nekoliko sati, ponovo počela sa emitovanjem.

fhdfhdf

01:53 – Nacionalna medijska agencija javlja da je zbog vojnog udara uhapšeno 13 vojnika.

01: 50 – Još jedna ekplozija u turskom Parlamentu u Ankari.

01:48 – Navodno je u toku hapšenje pučista. Dio vojske hapsi one koji su izveli vojni udar.

01:43 – U Sarajevu skup podrške Erdoganu.

sarajevo
Sarajevo

01: 39 – Jedan od savjetnika nacionalne obavještajne službe Nuh Jilmaz javio da je u vojni udar propao. Guverner Istanbula je objavio da je u toku hapšenje organizatora vojnog udara.

CncWvtTWIAA_NTC

01:34 – Turski građani tijelima sprečavaju vojsku da se kreće po gradovima.

01:33 – Iako je ranije javljeno da je do sada ubijeno 25 policajaca, sada javljaju da ih je 17.

01:32 – Na prostoru glavnog grada Turske je pravi rat! Informacije govore kako se u Ankari sukobljavaju vojni avioni, helikopteri, tenkovi i trupe voske protiv policije.

01: 29 – Pogledajte kako iz helikoptera pucaju na građane.

https://twitter.com/agirecudi/status/754086102907047937

01:17 – Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu nazvao je vojni udar aktom protiv demokratije i istakao da nema nijednog znaka pitanja o legitimnosti vlasti čije je svrgavanje u toku. On smatra da vojni udar neće biti uspješan i da će vojska morati da se povuče.

01:12 – Turski lovac F16 srušio je helikopter koji je nadlijetao ulice u Ankari.

01:09 – Blokiran pristup svim društvenim mrežama u Turskoj.

3500

00:56 – Najmanje tri osobe su ranjene u pucnjavi koju je turska vojska otvorila na Erdoganove pristalice na Bosforskom mostu u Istanbulu, javlja CNN.

00:54 – Grupa turskih vojnika pokušala je da sprovede ilegalna dejstva protiv organa vlasti, izjavio je premijer Binali Jildirim. Kako je rekao, to ne može u potpunosti da se nazove prevrat, međutim građani bi trebalo da budu uvjereni da će vlasti uraditi sve kako bi se očuvao red i bezbijednosti. „Odgovorni će snositi najsurovije posljedice“, istakao je premijer.

00:50 – Pojedinci iz vojnih krugova su javili da je vojska u potpunosti preuzela vlast u državi.

00:41 – Šefica diplomatije Evrpske unije Federika Mogerini apelovala je na Tviteru na “uzdržanost” i na “poštovanje demokratskih institucija” u Turskoj čija je vlast osudila pokušaj vojnog udara koji je u toku.

00:39 – Tenkovi su otvorili vatru u blizini Parlamenta Turske.

CncE6z3XYAANyqx

00:29 – Ljudi se masovno okupljaju na Taksim trgu u Istanbulu u znak protivljenja vojnom udaru.

vojni-udar-istanbul-turska-foto-reuters-1468620845-951013

00:24 – Tenkovi pucaju na Parlament. Načelnik Generalštaba otet, situacija izmiče kontroli.

00:22 – Eksplozija u zgradi državne televizije Turske. Prethodno je prekinuto emitovanje programa.

00:21 – Zbog pokušaja pobune protiv Generalštaba turske vojske građani u mnogim gradovima Turske izlaze na ulice kako bi osudili taj čin, prenosi Anadolija. Jaka pucnjava čuje se iz zgrade predsjedničke palate u Ankari.

00:19 – Troje građana iz BiH zadržana je turska vojska na jednom od punktova u Istanbulu. U pitanju su turisti koji su se zadesili u centru grada kada je počeo vojni udar i nisu uspjeli da se pridruže svojoj grupi u hotelu.

Cnb9pPIW8AANrbJ
Ankara, eksplozija u 00:10 h

00:18 – Snažna ekpslozija odjeknula je Ankarom prije nekoliko minuta. Iza zgrada se podigao jak dim.

00: 15 – Vojska je preuzela sve policijske stanice, ubijeno je najmanje 25 policajaca. Spekuliše se da je Erdogan odveden na tajnu lokaciju, najvjerovatnije u mornaričku bazu. Ranije je rečeno da je na odmoru, kao i da je pobjegao u Njemačku.

00:01 – U Istanbulu u više naselja kruže vozila i preko razlgasa pozivaju građane da izađu na ulice da sačuvaju demokratiju.

– Čuje se kako trube ulicama a narod pozivaju ministri u vladi koji nisu uhapšeni – rekao je za SrpskaCafe.com Damir Skopljak, turistički vodič čija je grupa trenutno u Istanbulu.

i

23:59 – Erdogan navodno tražio azil u Njemačkoj, javljaju mediji. Nezvanično se saznaje da je iz njegovog aviona stigao zahtjev za slijetanje na jedan od njemačkih aerodroma.

23: 55 –  Erdogan je u javljanu turskom CNN-u rekao da je on i dalje predsjednik ove zemlje i vrhovni vojni komandant.

23:51 – Svi aerodromi u Turskoj su zatvoreni, potvrđeno je CNN-u.

23: 43 – Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala je rekao da je za vojni udar odgovoran vođa opozicje Fetulah Gulen, političar, imam i pisac koji živi u Sjedinjenim Aleričkim Državama.

23:40 – CNN javlja da je u turska vojska proglasila ratno stanje. Erdogan rekao da je na sigurnom.

23:35 – Erdogan je poručio da će njegov odgovor na vojni udar biti žestok!

23:32 – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je preko Skajpa program NTV televizije i obratio se javnosti apelujući na narod da izađe na ulice.

5789500bc46188c2348b4592

23: 29 – U grupi koju Skopljak predvodi je 80 turista iz BiH. Jedan grupe dio nije u hotelu, ali su se javili sa Taksim trga.

23:26 – Poslednje vijesti kažu da se čuje pucnjava u Istanbulu a da nad Ankarom nadlijeću avioni F16.

– Jedna od stavki pročitanog poglasa je da je na snazi policijski čas…. – rekao je Damir Skopljak za SrpskaCafe.com.

Kako se navodi, Bosforski most je zatvorila žandarmerija, a saobraćaj je u jednom smjeru bio slobodan. U Ankari se se čuli i pucnji ispred Vlade i u centru Istanbula.

22:55 – Tursitički vodič Damir Skopljak za SrpskaCafe.com potvrdio je da su se u Istanbulu čuli pucnji.
– Ovog monenta uzivo na TRT-u citaju proglas da je vojna grupacija pod imenom “Mir u zemlji” izvršila vojni udar i do daljnjeg preuzela sve nivoe vlasti u Republici.. I mi pokušavamo da se informišemo preko lokalnih kanala, puno je glaasina ali niko ne zna šta je tu istina. Trenutno na ulazu na Aerodrom Ataturk u Istanbulu stoje dva tenka, mostovi su zatvoreni, na aerodromu su obustavljeni svi letovi – rekao je Skopljak.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je večeras da jedna grupa unutar vojske pokušava državni udar, javila je agencija AP.

– Mi radimo na tome da je u pitanju pokušaj puča, mi to nećemo dozvoliti – rekao je telefonom za NTV.

Jildrim je rekao da se trenutno ne može govoriti o državnom udaru, već o pobuni u vojsci i dodao da će platiti najvišu cijenu odgovorni za to, preneo je turski list Hurijet.

U Generalštabu je u toku talačka situacija, a kako prenose svetski mediji – pučisti kao taoca drže komandanta vojske.

On je reklao da su angažovane bezbjednosne snage. Agencija Dogan je javila da su pripadnici policije u Ankari pozvani da se jave na dužnost.

Turska vojska izdala je saopštenje u kojem navodi da je preuzela kontrolu nad državom.

Svi letovi sa aerodroma Ataturk otkazani su, prenosi Rojters, pozivajući se na izjavu pilota.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je bezbjedan, prenose lokalni mediji, a očekuje se njegovo uključenje na CNN.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi vojnik kako upozorava nepoznatog muškarca da ide kući jer je puč u toku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA