Biciklom u Rusiju! (VIDEO)

1013

Članovi “Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo” Srđan Jeremić i Dejan Zvizdalo planiraju da krajem ovog mjeseca krenu na jedno zanimljivo putovanje – biciklom u Rusiju. Ovo nije prvi put da članovi ovog udruženja biciklom odlaze na dalje relacije. Obojica su četiri puta na ovaj način odlazila na Hilandar, a više puta su išli i pod Ostrog.

Srđan Jeremić je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, te je ostao bez lijeve šake, dok je Dejan Zvizdalo još kao osmogodišnjak u ratu ostao bez obje noge. Zbog poprilično teške situacije u kojoj se nalaze, jer im društvo kao invalidima nije omogućilo sve što im je potrebno, poželjeli su da saznaju kako žive osobe sa invaliditetom u istočnom dijelu Evrope. Tamo će se zaputiti biciklima.

– Cilj našeg puta je da vidimo kako su organizovani naši prijatelji i kolege u Rusiji. Da vidimo po kom zakonu oni funkcionišu, da vidimo kakva radna mjesta oni imaju, kako se zapošljavaju, kako se kod njih rade ortopedska pomagala, to su vještačke ruke i noge. Jednostavno, na tom putu želimo da pokažemo da smo mi amputirci, Dejan i ja, ljudi koji se i dalje bore da na neki način dokažemo da možemo nešto što je i za normalnog čovjeka teško ostvarljivo – rekao je Srđan Jeremić.

Put biciklom trajaće 23 dana. Za to vrijeme, potrebno je preći skoro 3000 kilometara, te proći kroz sedam država Istočne Evrope.

– Imaćemo niz sastanaka sa udruženjima po zemljama Istočne Evrope. Po Srbiji, u Slovačkoj, u Poljskoj, u Bjelorusiji, i u samoj Rusiji dok dođemo do Moskve. Nadamo se da ćemo kroz tu neku razmjenu iskustava, kako oni žive i kako mi živimo, nešto uspjeti da, uslovno rečeno ukrademo i donesemo ovdje kod nas u Srpsko Sarajevo – kaže Jeremić.

Ovim hrabrim ljudima neće biti nimalo lako da dođu do željenog cilja. Potrebno im je, kažu i oko 6000 KM za troškove prenoćišta, hrane, goriva za vozilo koje će ih pratiti, te sredstva za nabavku potrebne opreme. Srđan i Dejan na put kreću 30.jula, te poručuju da invaliditet ne treba da bude prepreka u ostvarenju ciljeva.

Marko Tešanović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA