Banjalučanin na mafijaškom ostrvu!

768

Banjalučki novinar Vladimir Bekić nedavno se vratio sa desetodnevnog putovanja na italijansko ostrvo Siciliju koje, kako kaže, ne skriva svoju mafijašku tradiciju.

– Recimo, vlasnici ugostiteljskih objekata i danas plaćaju svojevrstan reket ili „zaštitu“ mafiji. Ko to neće, štiti ga policija 24 sata. Mještani ne vole da o tome pričaju i to je taj njihov zavjet ćutanja ili omerta – kaže Bekić za SrpskaCafe.com.

On otkriva da za mafiju na Siciliji rade i migranti i Vijetnamke koje po plažama nude masažu i ko zna šta još…
– Gotovo svi suveniri imaju mafijaška obilježja. Turistička atrakcija su i sela u kojima je režiser Frensis Ford Kopola snimao legendarni film „Kum“. Sicilija ima toliko jaku autonomiju i mafiju da ranije nije dozvolila da bivši premijer Italije Silvio Berluskoni mostom spoji to ostrvo sa kopnom. Ipak, sada su pod određenom kontrolom nakon što se država devedesetih godina obračunala sa mafijom. Prije toga na ulicama nije bilo turista. Bilo ratno stanje, a brutalno su likvidirali i sudiju Đovanija Falkonea, svog najvećeg neprijatelja. Sada su u „legalnim“ tokovima i žive od turizma i poljoprivrede – objašnjava Bekić.

On ističe da se na Siciliji vijekovima živi sporo i hedonistički. To je, kako navodi, izbor lokalnog stanovništva o čemu govori i činjenica da od 13 do 16 časova zaključavaju kafiće.
– Svidjele su mi se i njihove večere koje traju i po dva sata. Tada dobijate hranu u četiri, pet slijedova, od pasta, koje su zaista vrhunske, do ribe. Pice su im standardizovane i ne mogu se praviti i prodavati kako ko hoće jer je inspekcija stalno na terenu. Zna se kolika je debljina tijesta, kako se šta i sa čime pravi – prenosi naš sagovornik.

Sicilijanci dosta jela prave sa pistaćima i limunom koji su kod njih česta poljoprivredna kultura.
– Treba probati i „granitu“, osvježavajuće piće sa mljevenim ledom i limunom. To čovjeka tako dobro ohladi jer je na Siciliji prava afrička klima – otkriva Bekić.

More oko Sicilije je čisto i nema tako jak miris kao na hrvatskom Jadranu.
– Plaže su odlično uređene, a kada iznajmljujete ležaljke i suncobran spremite se da dosta potrošite. Sada to tamo košta oko 15 evra, a u špicu sezone i do 40 evra – ističe Vladimir.

On kaže da na Siciliji, koja ima više stanovnika od BiH, vrijedi posjetiti Palermo, Kataniju, vulkan Etnu i ostatke grčke kulture starije od Hrista.
– Za Etnu kažu da im daje i život i smrt… Tamo je kao na Mjesecu jer nema vegetacije. Vrijedi otići i na Arhimedov trg, obići Apolonov hram, Sirakuzu… Zanimljvo je i to što govore jezikom koji nije standardni italijanski već je miješan sa arapskim. Takođe, Sicilijanci su veliki ljubitelji fudbala pa ćete ih nerijetko vidjeti kako utakmice reprezentacije ili klubova gledaju na otvorenom – napominje Bekić.

Cijene pića na Siciliji su povisoke za ovdašnji džep. Pivo u kafićima je oko pet KM u našoj valuti i najviše se služi u staklenoj ambalaži od 0,66 litara.
– Pošto je nemaju mnogo, voda se masno plaća. Litar mlake vode u prodavnici je oko pet KM, a za rashlađenu je cijena duplo viša – kaže on.

T. T.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA