75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag

1086

Povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine i Dana sjećanja na Jadovno, danas će u popodnevnim časovima početi Molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Večeras će arhimandrit Naum Milković, iguman Manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, održati predavanje pod naslovom “Sveštenomučenik Sava gornjokarlovački”, potvrđeno je Srni u Udruženju građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke.

Sutra će nad Šaranovom jamom na Velebitu u 10.00 časova biti služen parastos za 38.010 pravoslavnih Srba, pobijenih u kompleksu logora NDH, Gospić-Jadovno-Pag, a parastosu će prisustvovati i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Nakon parastosa iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gdje će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu.

Dan sjećanja na Jadovno 1941-2016. obilježava se sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA