Ljubinjska crkva čuva amforu iz prvog vijeka stare ere (VIDEO)

738

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju čuva jedan izuzetno vrijedan eksponat. Riječ je o amfori za vino, koja potiče iz prvog vijeka stare ere, a koja je sasvim slučajno pronađena na ljubinjskom brdu Radovinja.

Kada su pošumljavali Radovinju, iznad Ljubinja, stanovnici ove male opštine nisu ni slutili da se na ovom mjestu krije pravo arheološko bogatstvo. Sadeći čemprese, iskopali su velike količine keramičkih predmeta. Među njima je bila i amfora za vino iz prvog vijeka stare ere, koja je nedavno restaurisana i ostavljena na čuvanje crkvi Rođenje Presvete Bogorodice u Ljubinju.

– Po svemu sudeći, najviše po njenom obliku radi se o amfori grčko-italskog tipa. Ona je služila za transport vina, vezuje se za period od doba Cezara do doba imperatora Trajana – objašnjava Mitar Đurica, direktor Turističke organizacije Ljubinje.

Pošumljavajući Radovinju, Ljubinjci su otkrili da je čitav ovaj brijeg nekada bio naselje, te da je život na prostoru Ljubinja bujao i u praistorijska vremena. Pored svake iskopane rupe, na površinskom sloju od samo 30-tak centimetara, pronađeni su fragmenti keramike. I amfora iz prvog vijeka stare ere iskopana je u dijelovima.

– Amfora je pronađena u većoj količini ulomaka različite keramike. Ona se tu razbila, ali uspjeli smo da nađemo glavninu njenih dijelova. Nije do kraja iskopan sav taj period, nego samo ono što nam je tu bilo dostupno. Kada smo iskopali amforu, konsultovali smo stručnjaka iz Zemaljskog muzeja Boru Žužu, koji je napravio jednu laganu restauraciju amfore i zahvaljujući njemu danas možete da vidite kako je ona nekada izgledala – ističe Đurica.

Ovakve amfore mogu se prepoznati po specifičnom, debelom, špicastom dnu. Ono je garantovalo njenu stabilnost prilikom transporta, omogućujući joj uranjanje u pijesak. Kod ovakvih amfora, na dijelu oko grlića obično su bili ispisani podaci o porijeklu vina – odakle ono dolazi i kuda se transportuje. Ovaj fragment amfore Ljubinjci nisu pronašli. Na Radovinji i na ostalim okolnim ljubinjskim brdima, osim fragmenata keramike, pronađene su i vojne osmatračice, te kasnoantičke grobnice. Ovi naučni podaci svjedoče o tome da se antička naseobina Pardua, koja se do sada vezivala samo za Gradac, prostirala na samo Ljubinje.

– Na samoj Radovinji, na vrhu brda gdje je pronađena ta keramika, pronađeni su takođe ostaci antičke osmatračnice, za koju ne znamo iz koga je vijeka, jer je nismo još uvijek usko datirali – kaže Rade Likić, predsjednik IO SPKD „Prosvjeta“ Ljubinje.

Iako krije pravo arheološko bogatstvo, zbog nedostatka novca i malog interesovanja nadležnih, Ljubinje još uvijek nije dovoljno istraženo.

– Malo je mjesto, malo je i interesovanje nauke da nešto uradi po tome pitanju. Novca za arheologiju je malo, tako da ćemo teško moći da nastavimo neka arheološka istraživanja ako se neko ne zainteresuje za ovo. Ovo je vrlo značajno, ne samo za Ljubinje i regiju, nego i za srpski narod u cjelini – ističe Likić.

Javnosti je poznato da su prije nešto manje od dvije godine prilikom uređenja okoline Crkve Presvete Bogorodice ispod njenih temelja pronađeni ostaci još tri crkve za koje se pretpostavlja da su iz šestog, dvanaestog i četrnaestog vijeka. Osim ostataka crkava, tada su pronađene i dvije kasnoantičke grobnice.

Neda Petković/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA