Život Roma u Doboju izuzetno težak (VIDEO)

782

Iako su najbrojnija nacinalna manjina u Bosni i Hercegovini, za probleme Roma možemo reci da su brojni. U Staroj dobojskoj mahali, ili kako je češće zovu Čaršija, gdje uglavnom žive pripadnici ovog naroda svaki dan je isti, borba da se zaradi koji dinar i taj dan preživi.

Pojedine porodice veče provode uz plamen svijeće, jer im je struja odavno isključena, a i poslove ne biraju, rade sve što im može obezbjediti poneki dinar, uglavnom žive od skupljanja otpada. Raspoloženi za priču pred kamerom nisu bili, kako kažu, mnogo puta su pričali, ali nikad niko njihov glas nije čuo.

O teškom životu govori i dvadestšestogodišnja Benita, koja u sobi od 12 kvadrata živi sa suprugom i dvoje djece. To što djeci ne može priuštiti užinu za školu, najteže joj pada.

Veliki problem Romske populacije je i obrazovanje. U Osnovnoj školi Dositej Obradović, šest Roma pohađa nastavu u nižim razredima. Čelnici ove ustanove, kažu i da se rijetko dešava da Romi pohađaju više razrede.

– Kad je u pitanju nastavak školovanja u višim razredima u predmetnoj nastavi, nemamo neka pozitivna iskustva. Imali smo prije dva učenika koja su završila peti razred i upisala su šesti razred, međutim u međuvremenu su napustili redovni vaspitno – obrazovni proces. Dalje ne znamo gdje su ta djeca, da li su nastavila u drugim školama – kazala je pedagog Osnovne škole Dositej Obradović Gina Bjegojević.

Revidirani akcioni plan BiH o obrazovnim potrebama Roma donesen je 2010. godine. Vijeće ministara je obrazovalo ekspertski tim koji ima obavezu da sačini izvještaj koji bi ocijenio koliko se daleko odmaklo na putu uključivanja Roma u sistem obrazovanja.

– Vrlo je zanimljivo da su procenti djece Roma koji su uključeni u obrazovni program i sistem ustvari smanjeni kako idemo ka srednjoškolskom obrazovanju i kako idemo do Univerziteta onda možemo govoriti u pojedincima – istakla je službenica za obrazovanje banjalučkog OSCE-a Valerija Tišman.

Dobojsko Romsko naselje čini oko 300 domaćinstava. Kažu da u bolje sutra ne vjeruju. A koliko su nezadovoljni i ljuti na sistem koji za njih nema sluha, pokazali su i onima koji nisu ništa krivi. Naime, našoj ekipi su tokom posjete ovom naselju na službenom vozilu se probili gumu.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA