Žene sa invaliditetom bez prava na ginekološki pregled (VIDEO)

1619

Žene sa invaliditetom u Srpskoj rijetko, gotovo nikako ne posjećuju ginekologa. Jedne zbog neznanja, a druge zato toga što su im pregledi dostupni samo na UKC RS i Domu zdravlja u Bijeljni. Naime, jedino ove dvije ustanove imaju specijalizovane ginekološke stolove koji omogućavaju neometan pregled, najprije ženama koje se nalaze u invalidskim kolicama. Ovi poražavajući rezultati dio su istraživanja o kvaliteti života koje je Tanja Mandić Đokić sprovela u okviru Mreže žena sa invaliditetom BiH.

– Najveći broj žena izjavljuje da vrlo rijetko ide kod ginekologa, nikada ne ide kod ginekologa i naprosto su zbog toga pod većim rizikom od ranije smrtnosti i mnogim drugim zdravstvenim rizicima i to sve zbog nemogućnosti da pristupe zdravstvenim uslugama, rekla je Tanja Mandić Đokić, aktivista za prava žena sa invaliditetom.

– To je veliki problem, jer kad dodje neko ko ne može sam da se prebaci, popne, ne prilagođeni su toaleti. Često zdravstvene ustanove prilagode ulaze, a ne toalete. Ko od nas može ostati u bolnici ako mu je neprilagođen toilet, dodala je je Tanja Mandić Đokić.

Problemima tu nema kraja. Dok žene sa invaliditetom traže da se uvede registar o njihovom tačnom broju, nacionalni koordinator za osobe sa invaliditetom Olivera Mastikosa im poručuje da to nije rješenje za brojne prepreke.

– Prvo to je jako široka kategorija. Imamo dosta ljudi koji imaju invaliditet, ali taj invaliditet ne utiče na njihove socijalne integracije. Smatramo da ako treba da postoji evidencija u recimo sistemu zdravstva, da treba da je napravi sistem zdravstva, a da to evidentiranje na jednom mjestu zapravo pravi razliku između nas i ostalih građana, istakla je Olivera Mastikosa.

Iako evidencija o tačnom broju osoba sa invaliditetom ne postoji, procjenjuje se da ih u našoj zemlji živi oko 120 000. Od toga 49 odsto žena sa invaliditetom koje se svakodnevno u zdravstvenim ustanovama susreću sa diskriminacijom i nedostupnošću usluga, svjesna je i Tanja Milinković iz Udruženja Implus. Ovo udruženje iniciralo je postavljanje modernog, ginekološkog stola u Bijeljini koji će dobro doći svim ženama, a posebno onima koje se nalaze u invalidskim kolicima.

– Ovaj sto će omogućiti jednostavniji pregled da prosto sa kolica može samostalno preći. I tu nastupa problem pošto muške osobe dolaze sa njima na pregled, pa ih moraju prebacivati na sto, tako da prosto nije ljudski. A dolazimo do problema i da osobe sa oštećenjem sluha zahtjevaju službu gestovnog govora, rekla je Tanja Milinković.

Da žene sa invaliditetom rijetko idu na redovne ginekološke preglede, potvrdili su nam i u Domu zdravlja u Bijeljini. Kažu da je novi ginekološki sto jednostavan za rukovanje, te da u ovoj ustanovi svi pacijenti dobijaju jednaku i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

– Mislim da smo im nabavkom ovog stola koliko toliko dali k znanju da postoji sto na kome one mogu da se sasvim lagodno pregledaju bez velikih stresova. Njima je sasvim dovoljno i njihovih muka i problema koji već imaju. Ovim putem bi ih pozvala da dodju, jer sto je veoma funkcionalan. Može se pomjerati u svakom položaju što njima svakako odgovara, istakla je prim. dr Bosiljka Stanojlović, načelnik Konsultativne službe za ginekologiju Doma zdravlja Doma zdravlja Bijeljina.

– Nemaju sve žene sa invaliditetom naviku da idu preglede jednom godišnje, pa prosto specijalisti su predvidjeli tu potrebu. Imaju ginekološki sto kakav imaju. Vjerujem da će u budućnosti i ostali gradovi biti po uzoru na grad Banjaluka i Bijeljina, rekla je Tanja Milinković.

Vrh ledenog brijega nije manjak ginekoloških stolova. To su nepristupačne zdravstvene ustanove i toaleti te nedovoljno obučeno osoblje koje u pojedinim situacijama ne zna kako da postupa sa ženama sa invaliditetom, ističe Tanja Mandrić Đokić.

– Ako treba da odete kod doktora i nemate ko da vas odvede i doveze, kad dođete tamo ne možete da se pregledate adekvatno, plus ste diskriminisani na bilo koji način u smislu ophođenja prema vama. Često se dešava da se medicinsko osoblje ne obraća njima, već njihovim pratiocima, onda dolazimo do toga da se žene sa invaliditetom javljaju doktoru kad baš dodje do zadnjeg. O prevenciji nema priče, o nekom ranom dijagnostifikovanju, rekla je Tanja Mandić Đokić.

– U Banjaluci postoji ginekološki sto iako naše članice zapravo kažu da to ne funkcioniše baš najbolje, da osoblje nije spretno, ali recimo da postoji mogućnost da se žene pregledaju, dodala je Tanja Mandić Đokić.

– Imala sam situaciju u praksi da su ljekari sasvim normalno i na običnim stolovima obavili pregled i nisu mi uopšte pravili probleme. A neki su se čudili što sam rodila. To su bile predrasude baš izražene, istakla je Olivera Mastikosa.

Iako su u Mreži žena sa invaliditeom BiH imale pritužbe na nedovoljnu obučenost medicinskog osoblja, na UKC RS ih demantuju. Kažu da su svi pacijenti koji dođu u ovu ustanovu primljeni i zbrinuti u skladu sa njihovim potrebama. Dodaju da ne znaju koliko se žena sa invaliditetom tokom prošle godine pregledalo, jer ih ne evidentiraju kao posebnu kategoriju stanovništva.

– Pregled je isti, da li se radilo o ženi sa invaliditetom ili drugoj ženi. Sestre pripreme pacijenta. Nadamo se da ćemo i mi u skorije vrijeme imati tako savremene stolove. A, ukoliko žene sa invaliditetom insistiraju da pri pregledu bude prisutan njihov asistent, mi to pravo njima nećemo osporiti. Ali tvrdim da su naše sestre obučene i da znaju pristupiti takvom pacijentu, rekla je Slađana Vranješ, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu UKC RS.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su nam pismenim putem poručili da korišćenje specijalizovanih ginekoloških stolova za lica sa invaliditetom nije omogućeno u svim zdravstvenim ustanovama. Posmatrajući, danas, sliku i priliku zdravstvenog sistema Srpske, čini se da će žene sa invaliditetom, a posebno one sa teškim oblikom invalidnosti i dalje muku mučiti sa pregledima. Ipak, naši sagovornici im poručuju da ne zaborave da je odlazak kod ginekologa, barem jednom godišnje, obavezan te da to ne mora uvijek biti traumatično iskustvo.

Natalija Todorović/ELTA HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA