“Željezničari” traže plate, regrese, tople obroke

470

Članovi sindikata “Željeznica Republike Srpske“ štrajkovali su sat vremena u znak upozorenja upravi ove firme da moraju početi da im redovno isplaćuju plate, kao i da im duguju za šest toplih obroka i 11 naknada za prevoz.
Sindikalci, koji su od 10 do 11 sati prestali da rade, zatražili su i da se izradi sistematizacija prema stvarnim potrebama ŽRS, uz njihovo aktivno učešće.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa rekao je da su ranije tražili da im se isplate barem dva ili tri topla obroka, ali da nisu dobili ni povratnu informaciju uprave.
– Mi sada tražimo sve. Sa druge strane, nismo dobili nikakvu ponudu ili povratnu informaciju za ono što mi tražimo. Potrebno je da nam neko kaže šta možemo da očekujemo i šta mogu da nam isplate, jer se bez toga ne možemo izjasniti šta je minimum za nas – rekao je Cvjetković i istakao da nakon današnjeg štrajka upozorenja radnici i dalje traže utvrđivanje odgovornosti uprave “Željeznica” za sve štetne ugovore u tom javnom preduzeću koje kontinuirano posluje s gubicima.

Poslednju platu radnici Željeznica su primili za april. U prvih pet mjeseci ove godine od prevoza ostvaren prihod manji za četiri i po miliona maraka u odnosi na isti period prošle godine. Nada Stevanović, portparol “Željeznica Republike Srpske” kaže da plate i ostala primanja radnicima, kao i željezničarima, uprava nastoji da isplati na vrijeme.
-To zavisi od priliva sredstava na račune, a tako će nastaviti i ubuduće. Što se pravilnika o sistematizaciji i organizaciji tiče, uprava intenzivno radni na njemu i u skladu sa poslovnom politikom – rekla je ona.

Mladen Katanić, otpravnik vozova u stanici Doboj kaže da su prinuđeni da štrajkuju i borese za svoja osnovna prava.
– Ovo je već drugi štrajk upozorenja u zadnjih mjesec i po dana. Prinuđeni smo da zahtijevamo ispunjenje osnovnih prava, ono što su nam ukrali i oteli. Oni nama te pare ne trebaju doznačavati, mi smo te pare zaradili to je naše – rekao je Katanić.
U okviru ovog preduzeća djeluje šest sindikalnih organizacija. Željeznice RS su u velikoj krizi, tome u prilog govori i činjenica da su dugovanja ovog preduzeća veća od 43 miliona maraka.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da im je zahtjev predstavnika sindikata za održavanjem sastanka sa ministrom saobraćaja i veza, ministrom finansija i upravom preduzeća stigao i da će biti razmotren. U ovom ministarstvu kažu da ne prihvataju tvrdnje sindikata da se Vlada RS maćehinski odnosi prema “Željeznicama”.
– Vlada RS godišnje iz budžeta ovom preduzeću doznači 25 miliona KM subvencije. Prema ugovorima se subvencija isplaćuje na ime održavanja infrastrukture i sredstava za prevoz (oko 18 miliona KM), kao i subvenciju putničkog saobraćaja (oko sedam miliona KM), a ne na ime plata radnika. Iz budžeta Srpske danas će Željeznicama RS biti doznačena sredstva u iznosu jedne subvencije. Vlada Srpske je isplatila ukupan iznos subvencije predviđene budžetom za raniji period, a danas će biti isplaćena subvencija za april 2016. godine u visini od 2,08 miliona KM. U pripremi je isplata još jedne subvencije za maj – rekli su u ministarstvu i da su prema njihovim informacijama radnicima isplaćene plate za april. Takođe, u ovom ministarstvu kažu da se traži model za isplatu zakašnjenja za topli obrok i prevoz iz ranijeg perioda.

Srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA