Završnica projekta energetske efikasnosti u dobojskoj bolnici (VIDEO)

670

U dobojskoj bolnici „Sveti Apostol Luka“ danas je upriličena svečana prezentacija završenog projekta energetske efikasnosti, koji se realizuje u okviru UNDP projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Zamijenjena stolarije, uređenje mokrih čvorova, zamijena fasade na glavnom objektu samo su neki od urađenih projekata u posljednje tri godine u dobojskoj Bolnici, kako bi se poboljšala energetska efikasnost. Sredstva za realizaciju ovih projekata u visini od milion i 300 hiljada KM, obezbijeđena su kroz projekte UNDP – a, podrškom Ambasade Švedske i Vlade Republike Srpske i Srbije.

– Ključni cilj za Bolnicu Doboj je da u ovoj godini koristeći upravo sredstva koja se implementiraju kroz projekte energetske efikasnosti zamijenimo energent u našoj kotlovnici koji je do sada bio mazut, dok bi sada trebao da bude pelet – rekao je direktor Bolnice „Sveti Apostol Luka“ Vlado Đurđević.

– Švedski poreski obveznici su izdvojili oko pet miliona KM, koje su dali UNDP – u za realizaciju ovih projekata u energetsku efikasnost – kazala je konzul u ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom.

Projekat energetske efikasnosti u bolnici „Sveti Apostol Luka“ sproveden je u sklopu UNDP projekta „Zeleni ekonomski razvoj“. Kroz njega se nastoji smanjiti javna potrošnje energije, emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti u BiH.

– Investicije u energetsku efikasnost imaju smisla i to iz više razloga. Njima se ostvaruju uštede, njima se stvaraju bolji uslovi boravka za pacijente za radnike, za studente, ali one takođe stvaraju i radna mjesta. Investiranjem jednog miliona u mjere energetske fikasnosti stvara se oko 90 novih radnih mijesta – istakla je predstavnik UNDP – a u BiH Zahira Virani.

Danas su potpisani i sporazumi o saradnji između UNDP – a i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS na zajedničkoj realizaciji projekata energetske efikasnosti za pet javnih objekata u Srpskoj. UNDP je takođe potpisao i sporazum o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti.

– Namjera je da Fond zajednički sa UNDP – om i švedskom Razvojnom agencijom učestvuje tri godine. Naša najmera je bila da kroz ovaj naš finansijski doprinos, ostvarimo jedan sinergijski efekat za povećanje energetske efikasnosti u RS – rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srđan Todorović.

Javni objekti u BiH troše tri puta više energije, nego što to propisuju standardi EU. Dobojska Bolnica će zahvaljujući realizovanim projektima energetske efikasnosti na godišnjem nivou ostvariti uštede u visini 300 hiljada KM.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA