Završeno 95 odsto sadnje duvana u opštini Šamac

543

Poljoprivredna zadruga Obudovac u saradnji s kooperantima iz Semberije i Posavine završila je sadnju duvana tipa “Virdžinija” i “Berlej” na 95 odsto planiranih površina, vremenski uslovi su povoljni, a duvan je u fazi rasta u solidnom stanju i nema bolesti, rekao je direktor ove zadruge Maksim Petrović.

Proizvodnja duvana predviđena je na 120 hektara, od čega 105 hektara “Virdžinije” i 15 hektara “Berleja”.

Prema riječima Petrovića, proizvodnja “Virdžinije” ugovorena je sa 58 kooperanata od kojih je 15 iz Semberije, a “Berleja” sa 28 proizvođača sa područja Posavine.

Petrović kaže da su uslovi ugovaranja za ovu godinu isti kao i lani, te da je potreban repromaterijal podijeljen kooperantima.

Petrović ističe da su otkupne cijene zadržane na prošlogodišnjem nivou – četiri KM za kilogram “Virdžinije” prve klase i 3,10 KM za “Berlej”. Predatu “Virdžiniju” ova zadruga stimuliše sa 0,30 KM za kilogram duvana.

Republika Srpska je prošle godine premirala duvan sa 0,55 KM za kilogram, te se očekuje isti iznos i ove godine.

“Kada je riječ o prošlogodišnjem rodu duvana završili smo isplatu `Berleja` po ugovoru i u završnoj fazi je isplata `Virdžinije”, naglašava Petrović.

Poljoprivredna zadruga Obudovac je dobila aprilsku pohvalu od Skupštine opštine Šamac za doprinos u razvoju kooperativne proizvodnje na šamačkom području.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA