Zatvorenici stižu u RS do kraja juna

612

Pomoćnik ministra pravde RS za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić kazao je u petak da su iz Federalnog ministarstva pravde dobili uvjeravanje da će do kraja mjeseca zakonski biti omogućeno da zatvorenici mogu biti premješteni iz jednog u drugi entitet.

– Obećali su da će u svom zakonu putem amandmana riješiti to pitanje krajem juna, tako da će lica koja je osudio neki sud u RS ili kantonalni sudovi u Federaciji moći da izdržavaju kaznu prema mjestu prebivališta, kaže Dunjić.

Precizirao je da u kazneno-popravnim ustanovama u FBiH kaznu izdržava 55 osuđenih lica srpske nacionalnosti koji imaju prebivalište na teritoriji RS.

– Od tog broja 35 ih izdržava kaznu u KPZ Zenica. Pet osuđenih lica koja imaju prebivalište na teritoriji Federacije izdržavaju kazne u RS, istakao je Dunjić.

Napominje da su već duže vrijeme osuđena lica iz RS koja kaznu izdržavaju u federalnim kazneno-popravnim zavodima pisali molbe Ministarstvu pravde RS da bude udovoljeno zahtjevima za premještaj i da kazne izdržavaju u RS, ali im nisu mogli izaći u susret.

Akcija za izmjenu regulative kako bi to bilo omogućeno pokrenuta je nakon što je na Vaskrs grupa Bošnjaka koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru upala u prostoriju u kojoj su bila trojica zatvorenika Srba i brutalno ih pretukla.

– Mi smo po hitnom postupku donijeli zakonsko rješenje prema kojem lica osuđena u kantonalnim sudovima u FBiH i koja tamo izdržavaju kaznu zatvora mogu biti premještena u RS iz bezbjednosnih razloga i zbog organizacije života i rada, odnosno njihove resocijalizacije, kojoj doprinosi blizina porodice. To nalažu i evropska zatvorska pravila, rekao je Dunjić i naglasio da su tražili i od FBiH da ovo pitanje riješi zakonski.

Argument za premještaj zatvorenika u RS mogla bi da bude i pretrpanost zatvora u FBiH. Pomoćnik federalnog ministra pravde Hidajet Trako kaže da se u zatvorima čiji je kapacitet 1.948 mjesta 31. maja nalazilo 1.960 osuđenih i pritvorenih lica.

– To je iznad naših kapaciteta. U Tuzli na izdržavanju kazne imamo 40 žena, a kapacitet je 30 osoba, kaže Trnka.

Savjet Evrope, u saradnji sa EU i SAD, sproveo je u protekle četiri godine u BiH dva projekta “Usklađivanje kaznenih politika u praksi u BiH sa evropskim standardima” i “Podrška obuci zatvorskog osoblja u BiH”, koji su u petak završeni.

Ivan Koedjikov iz Savjeta Evrope istakao je da su navedeni projekti rezultirali unapređenjem rada u zatvorima i izmjenama i dopunama zakona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA