Zakon o javnom RTV servisu skinut sa dnevnog reda

433

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH skinuo je sa dnevnog reda sjednice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH u drugom čitanju, čiji su predlagači poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Komisija za saobraćaj i komunikacije zatražila je da se zbog 22 amandamana pristigla za ovaj zakonski prijedlog produži rok za usaglašavanje o ovim amandamanima od 10 dana.

Nakon toga data je pauza od 20 minuta, koju je zatražio Klub SDA jer nije sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma o “kršenju ljudskih prava bošnjačke djece u Republici Srpskoj u vezi sa pravom djece da uče bosanski jezik”.

Predsjedvajući Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je tokom sjednice da nema uslova da se raspravlja o ovoj temi jer Savjet ministara BiH još nije poslao informaciju o ovom pitanju.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović rekao je novinarima u pauzi sjednice da je alternativa nerješavanju ovog pitanja “mogućnost da se blokira Republika Srpska”.

– Ovo je kontinuirana tortura Vlade Republike Srpske nad Bošnjacima. Parlament BiH mora zauzeti stav. Ako posegnemo za altrenativom neće biti dobro, one mogu biti svakojake. Udar na identitet jednog naroda otvara prostor da se alternativa traži u blokadama puteva ili paralizovanju kompletne Republike Srpske. Mi to možemo i mi ćemo to uraditi ako se ovo nastavi – rekao je Ahmetović.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, po skraćenom postupku, predlagača Savjeta ministara BiH, koji je svojevrsna potvrda određene usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućiće lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju sa drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, predlagača Savjeta ministara BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za 2015. godinu i izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2015. godinu.

Predstavnički dom raspravljaće i o informaciji o stanju iseljeništva, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava BiH, o informaciji o stanju bezbjednosti u BiH u 2015. godini, informaciji o stanju javne zaduženosti BiH i informaciji o nestalim licima u BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA