VW mora da isplati 15 milijardi dolara vlasnicima

685

Njemački gigant Volksvagen (VW) nagodio se s vlasnicima dizelaša u SAD u iznosu 15 milijardi dolara s vlasnicima dizelaša ovog proizvođača, priznavši da je na eko-testovima sporni softver u njihovim automobilima prikazivao lažni nivo emisija izduvnih gasova.

Kako njemački i američki mediji pišu, VW bi treba da ponudi popravku dizelskih motora sa spornim softverom ili da ih otkupi i vlasnicima isplati odštetu.

Ako je nadležni sud u Americi odobri, ovo će biti najveća nagodba u automobilskoj industriji u istoriji SAD.

Navodno, sudska nagodba podrazumijeva iznos od 10 milijardi dolara koje je VW rezervisao za potrebe popravki ili otkupa oko 475 hiljada automobila s dvolitarskih dizelskim motorom te za potrebe isplate naknade šteta vlasnicima u pojedinačnom iznosu do najviše 10.000 dolara.

Vlasnici vozila moći će da odbiju ponudu VW-a i pokrenu pojedinačne tužbe protiv njemačkog proizvođača.

Prema izvorima na koje se pozivaju novinske agencije, sporazum uključuje i iznos od 2,7 milijardi dolara kako bi se anulirale prekomjerne emisije izduvnih gasova iz dizelskih motora i dvije milijarde dolara za potrebe istraživanja tzv. zelene energije i automobila koji čuvaju okoliš.

Prošle godine američki regulatori otkrili su da je u VW-ovim automobilima ugrađen softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažni nivo izduvnih gasova, nakon čega je njemački gigant priznao da je u taj slučaj uključeno 11 miliona vozila širom svijeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA