Vučić- Kitarović: Početak otopljavanja odnosa Srbije i Hrvatske

535

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisaće Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.

To je, kako se ocjenjuje, prvi veoma važan korak napred u odnosu na dugi period hladnih odnosa dviju država.

Premijer Vučić i predsjednica Grabar Kitarović će se najpre sresti u Hrvatskoj i obići rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju. Nakon toga oni će preći u Srbiju, gdje će obići Dom kulture “Matija Gubec” u mjestu Donji Tavankut.

Popodne u Gradskoj kući u Subotici predviđeno je da dvoje zvaničnika potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Biće to prva posjeta hrvatske predsjednice Srbiji i ona nije zvanična, već je radnog karaktera, i treći susret premijera Srbije sa predsjednicom Grabar Kitarović, od njenog stupanja na tu dužnost, februara 2015.

Prvi put, oni su se susrereli na inauguraciji Grabar Kitarović u Zagrebu, a zatim proljetos u Mostaru u okviru Međunarodnog sajma privrede, kada su imali i kratak neformalni razgovor u “četiri oka”.

Hrvatska agencija Hina je, najavljujući ovaj susret, saopštila da se radi o želji obje strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima dviju država.

Deklaracija, kako se navodi, uključuje pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije.

Pozivajući se na izvore s Pantovčaka, Hina je prenijela da ovaj susret predstavlja snažni “izraz političke volje”, te da je on dogovoren direktnom komunikacijom dva kabineta, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA