Od promjene vremena glava boli

643

Sve je više ljudi koji su zbog vremenskih prilika malaksali, umorni, imaju problema sa koncentracijom ili glavoboljom, ali i neke ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Ovakve simptome, manje ili više, osjećaju meteoropate, među kojima je i Nevena. Ističe da su simptomi izraženiji od kada je imala saobraćajnu nesreću. Pored mlađih ljudi, posljedice naglih i čestih promjena, posebno osjećaju starija populacija i hronični bolesnici. Na hroničnu bolest, reumu, vrijeme itekako utiče, kaže i banjalučanka Gora.

– Promjene vremena utiču na mene, česte glavobolje, promjene raspoloženja isto, tako da što se toga tiče, stvarno često problema imam jer sam imala udes – kaže Nevena Malbašić.

U ambulantama porodične medicine nije povećan broj pacijenata koji se žale na tegobe izazvane promjenom vremena. Ipak, priznaju da vremenske prilike utiču na zdravstveni sistem ljudi, posebno pacijenata sa hroničnim bolestima.

Što se mjera prevencije tiče i ljekari se slažu da nije dobro pretjerivati sa lijekovima. Potrebno je boraviti u dobro osvijetljenim prostorijama i na otvorenom prostoru. Korisno je mnogo šetati i unositi vitamine i dosta tečnosti. Ipak, svako najbolje poznaje svoj organizam, a tako i način ublažavanja tegoba.

Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto svjetske populacije osjeća neke promjene usled vremenskih prilika. U grupi meteoropata su osobe oba pola, čak i djeca. Njihov broj je, pre svega zbog klimatskih promena, duplo veći nego što je to bio slučaj prije pola vijeka. Meteoropatska stanja uglavnom traju onoliko koliko i nepovoljni vremenski periodi.

Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA