Vjetar u leđa proizvođačima ljekovitog bilja u Tesliću!

880

Agrobiznis inovaciono- edukativni centar koji je danas otvoren u Tesliću biće vjetar u leđa proizvođačima ljekovitog i aromatičnog bilja iz ove opštine.

Prostorije centra koji se nalazi u zgradi Geofona opremljene su multifunkcionalnom sušarom te destilatorom za proizvodnju eteričnih ulja. Pored toga, centar je namijenjen i za edukaciju proizvođača koji tvrde da im je otvaranje centra od velikog značaja.

-Ovaj centar će prije svega značiti proširenje proizvodnje jer mi nismo imali sušaru i destilator tako da smo sve radili u svojoj režiji, a velika su ulaganja da bi sam proizvođač sebi uzeo sušaru i destilator. Sa ovim centrom ićemo na proširenje proizvodnje, bar moje poljoprivredno gazdinstvo, a nadam se i druga, priča za ELTA TV proizvođač ljekovitog bilja Zoran Antešević iz Teslića.

Centar je otvoren u sklopu projekat ECO FOOD TURA koji finansira Evropska unija iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Cilj projekta je doprinijeti jačanju i razvoju eko prihvatljive ekonomije, te kroz zajedničke aktivnosti povećati i prekograničnu saradnju.

Program menadžer Delegacijie EU u BiH Edbera Biković kaže da je ovaj centar zamišljen kao jedna od projektnih aktivnosti koja treba da pruži osnovu za podršku malim i srednjim preduzećima i privrednicima na području Teslića.

-U sam cenatar je kroz projekat uloženo 68.000 evra za nabavku opreme i osposobljavanje prostora, kaže Bikovićeva.

Ovaj projekat zasigurno će donijeti i nova radna mjesta smatraju u Opštinskoj upravi Teslić.

– U sklopu ovog projekta je izvršena edukacija sedam korisnika i data je potpuna podrška u smislu da osnuju zasade. Smatram da će njih sedam biti indikator mnogima koji će danas, sutra, svojim ličnim sredstvima nastojati da obezbijede egzistenciju za porodice na prostoru opštine, rekao je za ELTA TV zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković.

Veći broj proizvođača ljekovitog i aromatičnog bilja priželjkuju i sami proizvođači. Za izvoz, sa kojim dolazi i bolja otkupna cijena, potrebna je veća količina koju za sada nemaju. Upravo zbog toga, tvrde, bitno je da se na proizvodnju odluči što više Teslićana. U Agrobiznis centru neće izostati ni podrška pri otkupu.

-Korisnici koji će biti u okviru ovog centra mi ćemo pokušati sad u narednom periodu da njih uvežemo sa tržištem, to smo dali sebi za zadatak i projektnu aktivnost. Centar će nastaviti da radi i nakon implementacije projekta, menadžer u centru je uposlen, agronom po struci te će davati savjete ljudima na terenu, dodaje asistent na projektu ECCO FOOD TURA Ivan Antunović.

U Program prekogranične saradnje Hrvatska BiH Evropska unija uložila je 14 miliona evra, a finansirana su 44 projekta, od kojih je deset u toku. Jedan od njih je i projekat u Tesliću. Ukupna vrijednost projekta u Tesliću je 220 000 evra, od čega je opština učestvovala sa 15 odsto, a ostatak je finansirala Evropska unija.

Biljana Stokić / ELTA TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA