Većina Nijemaca za članstvo u EU

426

Većina Nijemaca podržava članstvo svoje zemlje u EU i ne želi referendum kakav je održan u Britaniji, niti očekuje da će ostale zemlje pratiti primjer Britanaca i glasati za istupanje iz evropskog bloka, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Osamdeset dva odsto Nijemaca reklo je u anketi agencije “Forsa” da bi glasali za ostanak u Uniji, a samo 14 odsto bi podržalo povlačenje.

Sedamdeset jedan odsto anketiranih protivi se održavanju referenduma u Njemačkoj o članstvu u Uniji, a 27 odsto ga podržava.

Rezultate ankete objavio je list “Handelsblat”.

Evroskeptične stranke širom Evrope pozvale su svoje države da održe referendume o članstvu u Uniji. Pojedini Evropljani strahuju da bi “Breksit” mogao da bude okidač za talas referenduma koji bi mogli da unište Uniju.

Ustav Njemačke predviđa mogućnost održavanja referenduma samo u slučaju promjene granica 16 federalnih pokrajina ili ako se neke od njih spajaju, rekao je portparol Ministarstva pravde.

Ukoliko se dvije pokrajine spoje, referendum bi bio održan samo u jednoj od njih, dodao je portparol.

Nijemci nisu naklonjeni održavanju narodnih plebiscita na federalnom nivou od kada je na referendumu 1934. godine izglasano objedinjavanje funkcija kancelara i predsjednika države, čime je Adolf Hitler učvrstio svoju vlast.

Referendumi se ponekad održavaju na nivou pokrajina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA