Vašington: Rusi mogu da pregaze NATO za 60 sati

495

Američko Ministarstvo odbrane izjavilo je da bi Rusija mogla da pregazi NATO za 60 sati, ali tvrdi da bi to bilo teže poslije 2017. godine, prenosi Sputnjik.

Pomoćnik zamjenika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Majkl Karpenter potvrdio je februarsku analizu korporacije ”Rand“ koja tvrdi da bi ruskim trupama bilo dovoljno najviše 60 časova da stignu do prijestonica Estonije i Letonije.

– Nisam u toku da smo napredniji sada nego u vrijeme objavljivanja izvještaja – rekao je Karpenter na sastanku Odbora za spoljne odnose američkog Senata, „ali sam siguran da ćemo to biti do kraja 2017, kada budemo imali dodatne snažne oklopne borbene brigade na istočnom krilu pakta“.

U izvještaju se zaključuje da onako kako je NATO trenutno razmješten on ne može uspješno da brani teritoriju svojih najizloženijih članica i poziva se na raspoređivanje otprilike sedam brigada na Baltiku.

Karpenter je dodao da Pakt radi na jačanju odbrambenih položaja u Istočnoj Evropi, ali da Rusija ima geografsku prednost.

– Rusija očigledno ima prednost u rastojanju i vremenu ukoliko bi odlučila da bude agresor u Baltičkim zemljama – naveo je on.

– Mi nastojimo da preraspodijelimo snage, zajedno sa vojnom opremom, da bismo mogli bolje da spriječimo rusku agresiju – navodi „Vikli standard“ izjavu Karpentera.

Poljska i druge NATO članice počele su u ponedjeljak desetodnevne vojne vježbe, najskuplje u Istočnoj Evropi od Hladnog rata. Istovremeno, Rusija nagomilava svoje oružane snage u blizini Ukrajine i upozorila je na bilo kakvo povećanje prisustva NATO-a u blizini svojih granica.

U julu će se zemlje-članice NATO-a sastati na samitu u Varšavi, gdje će „odlučiti o pojačavanju mehanizama odvraćanja i odbrane NATO-a i pojačanju napora za projektovanje stabilnosti van svojih granica“, navodi se u izjavi za medije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA