Vaš telefon prati sva mjesta koja ste posjetili

383

Vaš telefon sadrži prilično opširnu listu svih mjesta koja ste posjetili, a da vi to možda ni ne znate. Bez obzira na to koristite li IOS ili Android, telefoni imaju načine na koje prate gdje su njihovi vlasnici bili, a svi ti podaci ostaju zabilježeni u njihovoj memoriji.

Ti podaci mogu nam pomoći da se prisjetimo koja smo mjesta posjetili ili kad smo tačno bili na nekom putovanju, a istovremeno omogućuju da nam pametni telefoni pružaju korisne informacije u zavisnosti od toga koja mjesta češće posjećujemo.

Google možda ima najpregledniji način prikazivanja svih tih informacija na svojoj vremenskoj traci, ranije poznatoj kao istorija lokacija. Tamo možete vidjeti kartu na kojoj su ucrtana sva mesta na kojima ste bili, zajedno s datumima kada ste tamo bili. Stranica te podatke koristi za svoje alate koji se baziraju na lokacijama, poput karata ili notifikacija da se u vašoj blizini događa nešto zanimljivo. Na toj stranici možete uključiti opciju da vaš pametni telefon bilježi mjesta koja ste posetili ako ona već nije uključena, ili je možete isključiti.

Lagano isključivanje ili brisanje

Ako koristite Android, za praćenje vašeg kretanja verojatno ne trebaju dodatne aplikacije, kao kod IOS-a gde je potrebna na primjer aplikacija Google app, koja prati vaše kretanje i podatke šalje Googleu. Google je korisnicima olakšao isključivanje praćenja kao i brisanje podataka koje je sačuvao o vama. Jednostavno posetite postavke svog Google aloga i isključite “Location History”. S obzirom na to da tu funkciju isključujete za cijeli nalog, on će podatke o isključivanju poslati i aplikaciji koja vas prati.

Kod brisanja istorije kretanja, možete izabrati želite li da izbrišete pojedini dan ili cjelokupnu istoriju.

Slična situacija je i kod Applea na njegovim iPhoneima. Listu možete vidjeti ako kliknete na “Settings App” i izaberete “Privacy”. Tu ćete pronaći različite opcije za “Location services”, ali i isključiti dalje praćenje. Na dnu liste pronaći ćete “System Services” gdje možete izabrati “Frequent Locations” među kojima su sva mjesta koja ste posjetili. Važno je znati da ti podaci ostaju samo na vašem telefonu i ne prosleđuju se Appleu. Zbog toga nisu toliko korisni kao oni na Googleu, ali s druge strane niko ih neće koristiti za druge svrhe, poput oglašavanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA