Vanredno stanje: Sena ide na šest metara

582

Poplave u Parizu će vjerovatno dostići vrhunac tokom dana, a vodostaj rijeke Sene će biti na šest metara iznad normalnog nivoa, prenosi BBC.

Prognoza cijelu Evropu nije pogodna i očekuje se još padavina što bi moglo da izazove dodatne evakuacije i probleme u Francuskoj i Njemačkoj, gdje je već stradalo 11 ljudi.

Kako prenosi BBC, kiša se očekuje na potezu od Francuske do Ukrajine, a u nekim dijelovima bi moglo da padne i do 50 milimetara padavina za samo nekoliko sati. Poplave su pogodile i Belgiju i Poljsku.

Očekuje se da francuski predsjednik Fransoa Oland proglasi stanje elementarne nepogode u pojedinim dijelovima zemlje, što će osloboditi sredstva iz fondova za hitne situacije, a jedno od najgore pogođenih mjesta jeste Pariz.

Zaštitne mjere se sprovode u cijelom gradu na obali Sene, koja je probila nasipe na nekoliko mjesta. Luvr i Orsej su zatvoreni iz predostrožnosti, a oko 25.000 ljudi je na širem području Pariza i okolini ostalo bez struje.

Kako navode stručnjaci, na području Lorijea je za tri dana palo “kiše za šest nedjelja”, a bujice su poplavile puteve.

U Njemačkoj su problemi na jugoistoku zemlje, u donjoj Bavarskoj, gdje je stradalo najmanje devet osoba, a još nekoliko ih je nestalo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA