Usporeni snimak munje otkriva moć prirode (VIDEO)

533

Jedan fizičar sa Floride napravio je fascinantan video koji prikazuje “put munja”.

Ningju Liu sa Tehnološkog instituta u Floridi objavio je 20. maja tajmlaps video na kojem je prikazana oluja u 7.000 kadrova po sekundi. Riječ je o dovoljno maloj brzini za opažanje munje ‘u njenom punom sjaju’.

Šta se zapravo vidi na priloženom snimku?

Munja na neki način predstavlja agresivnu reku elektrona čiji se izvor nalazi u oblacima. Koncenzus naučnika o nastanku munja zasniva se na činjenici da turbulentni uslovi prilikom oluja “guraju” pozitivne elektrone ka višim dijelovima oblaka, dok negativne “guraju” ka dnu. Ova pojava razvija pretpostavku za stvaranje električnog polja.

Kada se stvore savršeni uslovi, mali negativni naboj, nazvan “odlomak”, stvara se u oblaku i predstavlja prvi korak ka stvaranju kompletne munje. Ipak, taj blesak je nedovoljno snažan da bi mogao da se vidi.

Iz odlomka se uskoro razvija niz naboja ili “odlomaka” koji ubrzano polaze ka tlu. Jedan odlomak dugačak je oko 50 metara i ne traje duže od 0,000001 sekundi.

U isto vrijeme sa tla se proteže pozitivni naboj, visok i do nekoliko metara. U trenutku susreta dva naboja sledi pražnjenje koje prepoznajemo kao munju, a koje zatim čujemo kao grom.

Munje mogu da nastanu među samim oblacima, između oblaka i vazduha, kao i na putanji sa tla prema nebu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA