Uskoro počinje upis srednjoškolaca: U Tesliću širok izbor zanimanja! (VIDEO)

4003

Upis učenika u prve razrede srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2016/2017 godini uskoro počinje. Prvi upisni rok vršiće se u dva termina i to 13. i 14, te od 20. do 24.juna. U julskom upisnom roku učenicima će biti na raspolaganju period od 4. do 15. jula.

U dvije teslićke srednje škole „Jovan Dučić“ i „Nikola Tesla“ kažu da je sve spremno za upis. Budućim srednjoškolcima, tvrde, nude širok izbor zanimanja.

Direktor Srednje škole „Jovan Dučić“ Dejan Pozderović kaže da učenici trebaju dobro razmisliti prije nego donesu odluku o izboru budućeg zanimanja. Svim učenicima na području teslićke opštine zanimanja koje nudi njegova, kao i škola „Nikola Tesla“, već su predstavili.

– U Srednju školu „Jovan Dučić“ ove godine upisaćemo upisujemo tri odjeljenja gimnazije, dva odjeljenja opšteg smjera, jedno odjeljenje računarsko-informatičkog smjera. U struci ekonomija, pravo i trgovina upisujemo po jedno odjeljenje ekonomskih tehničara, trgovačkih tehničara i trgovaca. U struci ugostiteljstvo i turizam upisujemo jedno odjeljenje kulinarskih tehničara i jedno kombinovano trogodišnje odjeljenje konobara i kuvara. Takođe, upisujemo jedno odjeljenje tekstilnih tehničara – kaže Pozderović te dodaje da svi zainteresovani učenici i prije upisnog roka mogu doći u ovu srednju školu i informisati se o određenom profilu zanimanja.

U teslićkoj Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u školskoj 2016/2017 godini planiraju upis 208 učenika koji će biti raspoređeni u devet odjeljenja.

– Srednja škola „Nikola Tesla“ je od ministarstva dobila dozvolu da upiše zanimanja mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje, tehničar mehatronike, to je jedno novo zanimanje od ove godine, zatim tehničar elektronike, tehničar za obradu drveta i tehničar drumskog saobraćaja. To su sve zanimanja četvrtog stepena. Od zanimanja trećeg stepena tu su automehaničar, bravar, električar, varilac i stolar – kaže pomoćnik direktora u ovoj školi Veso Đukanović.

Budući srednjoškolci za upis trebaju pripremiti rodni list, svjedočanstva o svim završenim razredima osnovne škole, ali i diplome koje su osvojili na nekim od takmičenja. Sve to vrednovaće se pri upisu na sljedeći način.

– Bodovanje se vrši tako što se opšti uspjeh u šestom i sedmom razredu vrednuje i množi se sa 2, u osmom i devetom razredu se vrednuje i množi sa 3. Tada se to sabira u jednu prosječnu ocjenu. Onda se za svaku posebnu struku, recimo gimnaziju, boduje prosjek iz pet posebnih predmeta koji su navedeni u Javnom konkursu. To sve kad se sabere dobije se broj bodova i taj broj bodova je osnova za upis – pojašnjava direktor Srednje škole „Jovan Dučić“, Dejan Pozderović.

Više informacija o upisu srednjoškolci mogu pronaći na sajtu škola ili na školskim oglasnim tablama. U školskoj 2016/2017 godini u dvije teslićke srednje škole planiran je upis više od 400 učenika.

Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA