Umro dramski pisac Piter Šafer

625

Dramski pisac Ser Piter Šafer, autor komada kao što su Ekvus i Amadeus, umro je u 91. godini. Šaferov agent Rupert Lord rekao je da je pisac umro danas tokom posjete Irskoj sa prijateljima i članovima porodice.

Među 18 dramskih djela koje je Šafer napisao je i drama Amadeus o rivalitetu između Mocarta i manje talentovanog kompozitora Salijerija koja je pretočena u istoimeni film 1984. Šafer je nominovan za Oskara za film Amadeus.

Dramski komad treba ove jeseni ponovo da bude postavljen u Britanskom nacionalnom teatru sa kojim je Šafer dugo sarađivao.

Šaferov komad iz 1973. “Ekvus” (Equus) obnovljen je 2007. kada je u novoj postavci pozorišni debi imao Danijel Redklif, zvijezda serijala filmova o dječaku čarobnjaku Hariju Poteru.

U filmu Ekvus iz 1977. glavnu ulogu igrao je Ričard Barton, a film je dobio tri nominacije za Oskara, uključujući i za najbolji scenario koji je napisao Piter Šafer. Šafera je kraljica Elizabeta Druga proglasila vitezom 2001, a ušao je u Hol slavnih američkog teatra 2007.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA