UHNCR: U 2016. preko milion izbjeglica iz Sirije

618

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice je upozorio da će u 2016. 1.200.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, morati da bude raspoređeno u druge zemlje.

Nakon tog upozorenja, ali i događaja na granici s Mađarskom, pitali smo predstavnike te organizacije šta očekuje Srbiju tokom rješavanja problema migranata.

Broj izbjeglica koje se nalaze u Srbiji varira, ali stalno ima između hiljadu i hiljadu osamsto ljudi, kažu u UNHCR. Kako kažu, situaciju prate na terenu i trude se da pomognu.

– Situacija nije laka u ovom momentu jer vidimo da se broj izbjeglica i tražilaca azila koji žele da uđu u EU na granici Srbije i Mađarske polako raste. Mi moramo da ih podržimo zajedno sa našim partnerima i vlastima, da ih ohrabrimo da ne čekaju pored granice, nego da idu u prihvatne centre koji su za to namijenjeni. Mađarska svakog dana dozvoli da u tu zemlju uđe 30 tražilaca azila – kaže Hans Fridrih Šoder iz UNHCR.

Mađarska je već donijela niz propisa na osnovu kojih je moguće vraćanje izbjeglih. Kako kaže Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava, na osnovu tih propisa 99 procenata njih ne ispunjava uslove da ostanu u Mađarskoj, pa budu vraćeni u Srbiju.

– Novi propis koji je donijet odnosi se na one ljude koji nisu ulazili na zvanične granične prelaze već su uhvaćeni osam kilometara unutar granice i nisu se javili vlastima. Ovaj propis sada podrazumijeva njihovo automatsko vraćanje, što je u potpunosti u suprotnosti kako sa međunarodnim pravom tako i sa izbjegličkim pravom, i još jedan u nizu zakona kojim Mađarska pokušava da obeshrabri da ljudi dođu do efikasnog sistema azila koji mogu da namire njihove potrebe“, navodi Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

UN su objavile da će raseliti milion i dvjesta hiljada izbjeglica kojima je to potrebno zbog loših uslova. To je unijelo zabunu, jer se javnost u Srbiji uplašila da nas očekuje novi talas izbjeglica, ali nije tako. Najviše će biti preseljeno Sirijaca, koji čine oko 40 posto izbjeglica, i to u okolne države, kao što su Turska i Jordan. Naravno, biće preseljeni i u druge države u odnosu na kvote koje su prihvatili.

– Ovo se ne odnosi na Srbiju jer vi niste ni tradicionalno, ali ni prema zakonu država koja treba da primi raseljene. Relokacija se odnosi na EU, to je mehanizam EU, prema kome će se tražioci azila, ne sve izbjeglice, već samo tražioci azila, iz zemalja gde su prvo tražili azil, kao što su Grčka i Italija, biti relocirani u druge države EU – ističe Šoder.

4. aprila počeo je da se sprovodi sporazum između Turske i Evropske unije o vraćanju izbjeglica u tu državu. Svi migranti koji ubuduće iz Turske dođu na grčka ostrva biće vraćeni na tursku teritoriju, a EU je spremna da prihvati 72.000 sirijskih izbjeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate migrante koji su nezakonito iz Turske stigli u EU.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA