Ubjedljiva pobjeda “Breksita”

500

Opcija za “izlazak” Britanije iz EU pobijedila je na referendumu sa 51,9 odsto u odnosu na “ostanak”, koji je dobio 48,1 odsto glasova, javlja BBC.

Za “Breksit” je bilo 17.410.742, a za ostanak 16.141.241 birač, čime je Britanija nakon 43 godine juče na referendumu izglasala izlazak iz EU.

Najsnažnija podrška glasača ostanku iskazana je u Londonu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, a Engleska i Vels bili su za “Breksit”.

Jedino je u Londonu opcija za “ostanak” pobijedila sa 60 odsto naprema 40 odsto, ali nijedan drugi region u Engleskoj nije glasao za tu opciju.

Izlaznost na referendumu bila je 71,8 odsto ili više od 30 miliona glasača, što je najviše u Britaniji od 1992. godine.

Analitičari ističu da su rezultati referenduma ukazali na društvenu i kulturnu razliku između Londona i ostatka Engleske.

Britanija će postati prva zemlja koja će napustiti članstvo EU.

Proces izlaska iz EU mogao bi trajati najmanje dvije godine. Aktivisti kampanje “Breksita” sugerisali su da proces ne bi trebalo da bude okončan do 2020. godine, kada su predviđeni naredni opšti izbori.

Britanski premijer Dejvid Kameron moraće da donese odluku da li će pokrenuti poglavlje 50 Lisabonskog ugovora kojim će Britanija dobiti rok od dvije godine za pregovore o povlačenju iz EU.

Aktiviranjem poglavlja 50 Britanija više ne može postati članica EU bez saglasnosti ostalih.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA