U Srpskoj počela konverzija kredita u “švajcarcima”

760

U Srpskoj su počeli da dijele rješanja, u Federaciji je zakon pred usvajanjem. Iako se čini da je slučaj “Švajcarac” pred raspetljavanjem, tek bi mogao da dobije novi zaplet.

Spekuliše da su se BH i entitetske vlasti u pismu namjere MMF-u obavezale da neće nametati konverziju. Tajnoviti su u Vladi Srpske pa samo pisano poručuju da ništa ne smiju da objave dok polovinom jula ne stigne konačno odobrenje iz Vašingtona. Istu priču potvrđuje i federalni premijer.

– Mi smo se dogovorili tačno znamo šta smo se dogovorili, ali mi nismo dobili zvaničnu varijantu i nećemo je ni dobiti dok se ne usvoji. U tom smislu mi nemamo pravo materijal nije naše vlasništvo nemamo ga pravo plasirati u javnost – kaže Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Uslovi MMF-a ne interesuju mnogo Zorana Šiljka iz Gradiške. Ponudu banke o otpisu 30 odsto duga nije prihvatio. Za izgradnju kuće podigao je kredit od 124 hiljada maraka i nakon deset godina redovne otplate banci duguje još oko 90 hiljada.

– Trenutna rata je oko 1400 maraka nešto malo manja, nudili su nam 1010 maraka uz uslov da odustanemo od tužbe i da se odreknemo onog iznosa koji smo do sada uplatili više a radi se o velikom iznosu – kaže Zoran Šiljak.

Skoro 80 odsto dužnika je podnijelo zahtjev da im se odobre neke od dogovorenih olakšica. Zbog uslova odricanja od tužbe mnogi dužnici sa većim kreditima kojima je nuđen otpis 30 odsto duga nisu pristali na ponudu, kaže banjalučki advokat Dalibor Mrša. Većina njegovih klijenata kojima je punuđen otpis 50 odsto preostalog duga pristala je na ponudu banke.

– To je onih 25 odsto od ukupnog broja korisnika kredita kojima će biti odobrene te olakšice od 50 odsto i naravno da je to za klijente izuzetno značajno. Ali naravno treba biti oprezan u tom smislu klijenti trajno gube pravo na sudsko odlučivanje – kaže Dalibor Mrša, advokat.

Kemal Duraković prije tri mjeseca borio se u Parlamentu Srpske za pronalaženje rješenja, a sada predstavnik Švajcaraca vodi bitku u Federalnom parlamentu. Danas je čekao da zakon nakon jednoglasne podrške Predstavničkog dobije i podršku Doma naroda. Slučajno ili ne, niko od predlagača iz sedam predstavnika parlamentarnih stranaka nije se pojavio na sjednici pa zakon nije ni uvršen na dnevni red.

– Jasan je pokazatelj da nas je država zaista prodala. Samim tim ukoliko se to desi ja ću kao predsjednik udruženja pozvati korisnike kredita da ne poštuju ni državu – poruka je Kemala Durakovića, predsjednika Udruženja “Švicarac”.
Dok Durakovića ne zanimaju bankarske olakšice i traži usvajanje zakona, iz Hipo Alpe Adrija banke ipak se nadaju da zakon neće dobiti podršku.

– Iskreno se nadamo da će Parlament Federacije BiH po ugledu na Narodnu skupštinu RS odbaciti predloženi zakon i omogućiti potpuno sprovođenje ovog dobrovoljnog i fer rješenja, kao što je to slučaj sada u Republici Srpskoj – poruka je iz Hipo Alpe Adrija banke.
U Hipo banci kažu da je interesovanje za ponuđene olakšice u Srpskoj veliko i da ih je tražilo oko dvije hiljade klijenata. Obradili su 95 odsto zahtjeva i izvršili konverziju 676 kredita. Posao planiraju da završe do kraja juna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA